Tyska kravet: Mobiler ska få uppdateringar i 7 år

2021-09-07 11:50  
Foto: Annika Byrde

Den tyska regeringen vill att mobiltillverkare ska erbjuda säkerhetsuppdateringar och reservdelar i minst sju år till samtliga telefonmodeller.

Nu ökar kraven på att mobiltillverkare ska fortsätta uppdatera sina telefoner långt efter de lanserats. I ett förslag till EU-kommissionen kräver den tyska regeringen nu sju års uppdateringskrav, enligt den tyska tekniktidningen Heise.  

De vill dessutom att tillverkarna under lika lång tid ska tillverka reservdelar, och att dessa ska finnas tillgängliga till ”rimliga priser”.  

I dag är det få mobiltillverkare som fortsätter att skicka ut uppdateringar till nya telefoner under så lång tid. I slutändan betyder det att telefonerna får en begränsad livslängd.

Läs mer: Samsung kan fjärrlåsa stulna tv-apparater

EU-kommissionen arbetar sedan tidigare på ett förslag om att tvinga tillverkare att förse mobiltelefoner med uppdateringar. I nuläget uppges det röra sig om fem års stöd för nya telefoner, och sex år för nya surfplattor.  

Tillverkarna själva vill se betydligt lägre krav från EU, skriver Heise. Uppdateringar av funktioner på telefonen i två år, och säkerhetsuppdateringar i tre år, är motförslaget från branschorganisationen Digitaleurope som bland annat representerar Apple, Samsung och Huawei. 

Simon Campanello

Mer om: Smartphone

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt