Tungviktare backar 3:s internetlansering

2007-01-23 10:19  

Sällan har en presskonferens varit så full av mörka kostymer som när mobiloperatören 3 i dag lanserade sitt nya internetpaket X-Series med inbyggd Skype, inbyggd Google, inbyggd Yahoo massor av andra tjänster.

Alla inblandade var där för att backa upp lanseringen.

Huvudägaren Hutchison Telecoms styrelseordförande Canning Fok var där liksom näst störste ägaren Investors förre vd Marcus Wallenberg, i dag styrelseordförande i SEB.

Ericssons förre vd och tidigare styrelseordförande i Hi3G Access Björn Svedberg var där liksom 3:s Nordenchef Shlomo Liran och 3:s Sverige-vd Peder Ramel.

Representanter för alla de företag som levererar tjänster till 3:s X-Serie-paket var också där - internettelefoniföretaget Skypes Nordenchef Jonas Kjellberg, Nokias andreman på multimedia Mark Selby, representanter för Microsoft, tevetjänsten Sling och Orb Networks plus en hord svartklädda informationsmänniskor som var där för att serva pressen och hjälpa sina chefer.

- Allt det bästa från internet finns nu i mobilen och det har aldrig varit så enkelt som nu att komma åt internet från mobilen, sade 3-chefen Shlomo Liran när han presenterade den nya X-Series-tjänsten som redan finns i Storbritannien och Hongkong och som nu ska ut i de övriga 3-länderna.

Den stora nyheten är att internettelefonitjänsten Skype får mobilpremiär genom 3:s X-Series.

Men även de övriga internettjänsterna är intressanta - Googles och Yahoos söktjänster, Microsofts chattjänster Windows Live Messenger och Hotmail, tevetjänsten Sling som gör att man kan koppla upp sin hemmateve mot mobilen samt pc-mobil-tjänsten Orb som gör det möjligt att föra över innehåll från hemmadatorn till mobiltelefonen.

- Jag har sett hela internetrevolutionen växa fram. X-Series är en av milstoparna att frigöra internet från datorn, sade Meg Whitman, vd för e-handelsföretaget Ebay, som äger Skype, när X-Series lanserades i Storbritannien före jul.

Poängen med X-Series-paketet är att alla tjänsterna ingår obegränsat till ett fast månadspris. För hela paketet kostar det 299 kronor i månaden, plus något av 3:s basabonnemang. Det billigaste basabonnemanget kostar 69 kronor i månaden.

Om man väljer Guldpaketet för 299 kronor kan man använda mobiltelefonen som ett internetmodem till sin bärbara pc - förutsatt att man inte överutnyttjar systemet och blir en bredbandsväxel för alla sina vänner.

Möjligen gäller detta även Silverpaketet - 3 är fortfarande lite oklart om detta.

Lars Anders Karlberg

Mer om: 3

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt