Svensk spelstudio: ”Googles nya vr-hjälm är intressant”

2017-05-18 16:12  

Google lanserar en ny vr-hjälm som klipper navelsträngen till mobilen och datorn. ”Satsningen tyder på stark tilltro till tekniken”, säger spelstudio Fast Travel Games.

I dagarna håller teknikjätten Google sin årliga utvecklarkonferens I/O i San Fransisco. En av de stora nyheterna som presenterades under onsdagskvällen svensk tid var en ny typ av virtual reality-hjälm som ska kunna användas helt fristående. Det betyder alltså att hjälmen inte behöver kopplas ihop med en mobil – som i fallet Samsung Gear VR – eller med en dator, som med HTC Vive.

Google var sparsamma med detaljer om sin nya pryl. Eftersom hjälmen ska användas fristående kommer den ha en skärm och processorkraft nog att driva de virtuella världar som användarna ska vistas i. Mer exakt vilken slags hårdvara som kommer att användas är okä

Känt är att hjälmen ska ha specialsensorer för positionsspårning. Dessa ska göra det möjligt att spåra hjälmens position i förhållande till omvärlden. Systemet ska vara baserat på Tango-plattformen, som är Googles satsning på avancerad 3d-sensorteknik.

”Det innebär att din vy i VR matchar den i verkliga världen”, sa Clay Bavor, ansvarig för VR på Google, under onsdagskvällen, rapporterar Di Digital.

På sistone har det etablerats flera nya svenska spelföretag med inriktning på just virtual reality. En av dessa är Stockholmsbaserade Fast Travel Games, som startades av tidigare medarbetare från bland annat Rovio, Frostbite Labs och Dice.

Fast Travel Games är ser positivt på att Google nu trappar upp sin vr-satsning, efter lanseringen av Daydream-plattformen förra året.

– Det tyder på stark tilltro till tekniken. Vi tycker att deras nya hmd (head-mounted display – ungefär huvudplacerad skärm, reds anmärkning) ser intressant ut, säger Oskar Burman, vd och grundare på Fast Travel Games.

Men för att Google ska ha möjlighet att förändra spelreglerna inom virtual reality behöver teknikjättens vr-satsning två saker, enligt Oskar Burman. Dels handkontroller som också är utrustade med positioneringssensorer, dels att hårdvaran ”landar på ett bra pris”.

– Lyckas man med det redan i denna generations hårdvara så kommer tillväxten av VR att accelerera ännu snabbare, säger Oskar Burman.

HTC och Lenovo är klara som första samarbetspartners när det gäller Googles nya vr-hjälm. Planen är att hjälmen ska släppas på marknaden senare i år.

Kalle Wiklund

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt