Svåra it-problem störde ut akutsjukhusens journalsystem

2020-01-02 16:00  
Karolinska sjukhuset i Huddinge. Foto: Helena Landstedt / TT

Störningar i två separata it-system drabbade region Stockholm under torsdagen. Karolinska sjukhuset i Huddinge gick upp i stabsläge, som sedan hävdes.

(Artikeln är uppdaterad)

En första it-störning drabbade nätverket på Karolinska universitetssjukhuset i Huddinge på torsdagsmorgonen, vilket gjorde att sjukhuset gick upp i stabsläge. Det innebär att en särskild sjukvårdsledning håller sig underrättad om läget och vidtar nödvändiga åtgärder.

Ett större it-problem drabbade samtidigt journalsystemet Take Care, som används av alla akutsjukhus, utom S:t Görans, och många vårdcentraler.

– Det är en allmän seghet i systemet med journaler. Det finns rutiner för detta så verksamheten fungerar men det blir segt. Det tar tid, sade Erik Berglund, pressansvarig på region Stockholm.

Pågick i timmar

Vid 16-tiden var dock it-systemen i gång igen, med en viss eftersläpning på vissa håll enligt Berglund. Klockan 18 hävde också Karolinska i Huddinge sitt stabsläge.

Under de timmar som störningarna förekom dirigerades ambulanstransporter om från Huddinge till sjukhuset i Solna. Även ett tiotal planerade akuta operationer flyttades, uppger Bo Albertsson, pressansvarig på Karolinska universitetssjukhuset. Samtidigt var väntetiderna för patienterna längre än vanligt på akuten.

Inom sjukhusen användes reservrutiner, däribland vissa manuella åtgärder.

– Patientsäkerheten har upprätthållits och det har fungerat väl, hävdar Bo Albertsson.

Uppstod samtidigt

Region Stockholms särskilda sjukvårdsledning (RSSL) samlades för att följa utvecklingen och har fortsatt beredskap under torsdagskvällen.

Vad som orsakade it-störningarna är oklart, men enligt Karolinska verkar nätverksavbrottet röra sig om ett hårdvaruproblem. Problemet med Take Care uppstod samtidigt.

– Det har inte varit i samband med någon uppdatering så vi vet inte riktigt vad som har inträffat, säger Erik Berglund.

Beredskap inom sjukvården

Inom hälso- och sjukvården finns tre fastställda beredskapslägen: stabsläge, förstärkningsläge och katastrofläge.

Stabsläge innebär att en särskild sjukvårdsledning håller sig underrättad om läget, vidtar nödvändiga åtgärder och följer händelseutvecklingen.

Förstärkningsläge innebär att den särskilda sjukvårdsledningen vidtar åtgärder för förstärkning av vissa viktiga funktioner.

Katastrofläge innebär att den särskilda sjukvårdsledningen vidtar åtgärder för förstärkning av alla viktiga funktioner.

Källa: Socialstyrelsen

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt