Studenter får bidrag för öppen källkod

2014-12-22 07:00  
Björn Regnell.

Studenter kan få ett nytt ekonomiskt bidrag om de skriver och laddar upp öppen källkod. Bidraget kommer från en nystartad fond i Skåne.

Det är Lunds tekniska högskola, LTH, som tillsammans med entreprenörerna Hampus Jakobsson, Jan Erik Solem och Karl-Anders Johansson startat fonden Lufoss, Lund University Fund for Open Source Software. Det framgår av ett pressmeddelande.

Fonden ska varje termin dela ut 5000 till 10000 kronor till en eller två studenter som gjort viktiga bidrag med öppen källkod – programkod som är fritt tillgänglig att använda och modifiera. Målet är att öka intresset för området, men också att uppmärksamma studenter på värdet för dem själva i att skriva öppen källkod.

– Jag tror inte att alla studenter har insett styrkan av att ha sin kod på nätet istället för ett välskrivet cv i handen när de söker jobb, säger Björn Regnell, professor på LTH, till Sydsvenskan.

Fonden ska premiera kod som ger stor nytta och den kommer att fokusera på Öresundsområdet.

– Det är nog inte allmänt känt, men Öresundsregionen i allmänhet och Lund-Malmö i synnerhet är en mycket viktig nod vad gäller bidrag till globala öppenkällkodsprojekt, exempelvis Linux och Android och massor av andra som finns tillgängliga på de stora globala öppenkällkodssajterna GitHub, Bitbucket och Sourceforge, säger Björn Regnell.

LTH och de tre entreprenörernas företag – Brisk.io, Mapillary och Modcam – har bidragit med varsin fjärdedel till fondens startkapital på 80 000 kronor. Björn Regnell hoppas att fler företag ska bidra med finansiering framöver, och han tror att fonden också kan bli ett sätt för företag att hitta ny kompetens.

– Många företag bygger sina affärer på öppen källkod. Här i Lund-Malmö-området finns exempelvis Neo4j, Sony, Intel, och konsultbolag som exempelvis Jayway, säger han.

På sikt är det meningen att även forskare ska kunna få bidrag från fonden. Öppen källkod kan för dem vara ett sätt att nå ut med sina resultat så att de kan få större användning.

– Forskare inom det här området bidrar ju till samhället inte bara med publikationer, utan även med just öppen källkod som kommer alla till gagn och är fritt tillgänglig, säger Björn Regnell.

– Sammantaget vill vi sätta lokal aktivitet med global påverkan på kartan, tillägger han.

Bidragen från fonden Lufoss kommer att delas ut första gången i februari eller mars 2015.

Frida Sjödin

Mer om: Öppen källkod

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt