Strid om ip-numren

2009-04-30 11:34  

Ska upphovsrättsindustrin kunna ta del av ip-adresser som sparats av operatörer i enlighet med EUs datalagringsdirektiv? Frågan är aktuell då Bahnhof, Tele2 och andra bredbandsoperatörer ämnar kasta användaruppgifter så att de inte kan lämnas ut enligt Ipred-lagen.

Ska nöjesindustrin och andra upphovsrättsinnehavare få ut användaruppgifter om misstänkta upphovsrättspirater från operatörerna, när samma information är sparad i syfte att bara utlämnas till polis och åklagare?

I juni lägger regeringen fram en proposition med lagförslag kring hur operatörer ska lagra och lämna ut trafikdata, som exempelvis ip-nummer. Syftet är att bekämpa grova brott.

Eus krav på lagringstid är minst sex månader. Här hemma föreslår regeringens utredare Gudrun Antemar, chef för Ekobrottsmyndigheten, ett år. Detta även om det i regeringskorridorerna viskas om sex månader.

De nya reglerna väntas börja gälla vid årsskiftet. Därefter kan operatörerna alltså bli tvingade att lagra användaruppgifterna.

Den senaste tiden har allt flera operatörer sagt att man kastar ip-adresserna så snart de inte behövs längre, vilket framstår som ett knep för att kringgå Ipredlagen, locka kunder och höja trafiknivåerna.

Upphovsrättsindustrin hoppas nu på att få mer juridiskt stöd för utlämnande i den kommande datalagringspropositionen.

–Enligt EU-direktiven och det svenska betänkandet kan bara polis och åklagare få del av användaruppgifterna vid utredningar kring grova brott, säger Karin Walberg, rättsakkunnig på justitiedepartementet.

– Men det finns möjlighet för en medlemstat att gå längre och införa andra regler, säger Martin Valfridsson, pressekreterare hos justitieminister Beatrice Ask.

Vad regeringen vill är oklart.

Martin Valfridsson vill inte kommentera regeringens linje eftersom beredningen av propositionen pågår.

-Jag kan inget säga i nuläget. Det är fyra partier inblandande och flera departement.

Sedan Ipredlagen börjat gälla den 1 april har tre saker skett.

* Det ena är att många förlag vänt sig till domstolarna för att, med stöd av lagen, få ut namn och adress till piratkopierare.

I det första målet i Solna tingsrätt vägrar operatören Ephone att lämna ut användaren bakom en FTP-server med piratkopierade ljudböcker. Operatören hänvisar till brister i bevisningen. Ansökan har gjorts av Svenska förläggarföreningen på uppdrag av fem bokförlag.

* Det andra som hänt är att den samlade internettrafiken minskat med nära hälften, eftersom många slutade att fildela när Ipred-lagen kom.

* Det tredje är att flera operatörer, bland dem internetpionjären Bahnhof och stora företaget Tele2, sagt att man kastar ip-adresserna.

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt