Stockholms stad nobbar Öppna skolplattformen: ”Hög kostnad”

2021-11-16 13:05  
Foto: TT och Stockholms stad

Stockholms stad säger nej till Öppna skolplattformen. Anledningen sägs vara att licensen är för dyr. ”Att den skulle bli gratis för alla föräldrar verkar inte ha varit så genomtänkt från deras sida”, säger Christian Landgren. 

Det var i september i år som skolborgarrådet Isabel Smedberg-Palmqvist (L) plötsligt gick ut med att Öppna skolplattformen skulle bli en del av Stockholms stads apputbud. 

— Vi har kommit fram till en lösning som gör att vi kan sträcka ut en hand till Öppna skolplattformen, sa Smedberg-Palmqvist till Ny Teknik då

Någon sådan lösning har aldrig existerat, kan Ny Teknik nu berätta. 

Vid två tillfällen har Öppna skolplattformen lämnat offert till Stockholms stad. Båda offerterna gick ut på att staden skulle betala en krona per användare och månad, men på den senaste fick staden erbjudande om 20 procents rabatt under det första året. ÖSK har dock räknat på alla potentiella användare och vill fakturera 300 000 kronor i månaden (exklusive rabatt).

Läs mer: Stockholms kovändning: vill köpa in Öppna skolplattformen

Driftskostnaderna för Skolplattformen har, enligt uppgifter i Dagens Nyheter, legat på i snitt 10 miljoner kronor i månaden under 2019 och 2020.

— Stockholms stad har ett avtal för programinköp med Atea som är vägen in för en app av det här slaget. Inom ett sådant avtal för en enskild app förväntas inte den höga licenskostnad som staden blivit erbjudna i det här fallet. Staden fortsätter gärna dialogen med Öppna skolplattformen i syfte att sondera en annan prisbild för ett licensavtal då appen är uppskattad av många vårdnadshavare, skriver Andreas Nordström, it-direktör vid stadsledningskontoret, Stockholms stad, i ett mejl till Ny Teknik.

”Har aldrig existerat någon dialog”

Enligt Christian Landgren, en av intiativtagarna till Öppna skolplattformen, har det dock aldrig existerat någon dialog. 

— Vi har skickat mejl till dem och sagt att det är lite märkligt att de inte har något motbud, att det bara blir en förhandling som slutar med, ”det är för dyrt, nej tack”. Vi har fortfarande inte hört någon siffra nämnas från dem. Så vi misstänker att det inte fanns någon budget alls för det här från början.

Läs mer: Öppna skolplattformens kritik mot Stockholms stad: ”Ville gömma information”

Det Öppna skolplattformen har att sälja är dessutom ingen licens, eftersom den finns att tillgå utan kostnad. 

— De kan sätta upp den här appen själva, all källkod finns gratis för staden om de vill underhålla den själva, vilket vi påmint dem om flera gånger, säger Christian Landgren.

”Jag förstår inte frågan tyvärr”

För tillfället är Öppna skolplattformen en betalapp där föräldrarna står för kostnaden, och inkomsterna som den genererar används för att ersätta de utvecklare som håller ÖSK uppdaterad. Någon lösning för att köpa en sådan kombination av verktyg och tjänst har Stockholms stad inte. När Ny Teknik ber Isabel Smedberg-Palmqvist förklara varför hon tidigare sagt att en lösning fanns på plats svarar Linn Friman, pressekreterare för liberalerna i Stockholms stad: 

— Jag tror inte jag förstår frågan riktigt tyvärr. Poängen var att kunna inleda en förhandling.

Läs mer: Spelet bakom polisanmälan mot Öppna skolplattformen

För Christian Landgren känns situationen frustrerande. 

— Vi är inte beroende av att få det här avtalet på plats, utan det är fortfarande upp till dem att motivera oss att gå in i någon slags avtal. Men det är klart att det är ett problem att staden går ut och säger att något ska bli gratis, för då väntar folk med att köpa vår app. Det blir ju ett ganska märkligt sätt att påverka marknaden. Och det kan inte vara så vanligt att man som politiker går ut med sådana här saker innan man har kommit fram till formerna för det.

Har kostat över 1 miljard kronor

Skolplattformen är en digital plattform för Stockholms stads skolor. Enligt kommunen används skolplattformen i dag av nästan 800 skolor och förskolor, 200 000 vårdnadshavare, 140 000 elever och 23 500 pedagoger och annan skolpersonal.  

I november meddelade Datainspektionen (nuvarande Integritetsskyddsmyndigheten) att man hittat allvarliga brister i plattformens säkerhet. Bristerna bedömdes vara så allvarliga att Stockholms stad fick betala fyra miljoner kronor i sanktionsavgifter. Bristerna upptäcktes först av en privatperson, vilket Ny Teknik har skrivit mer om här.

Stockholm panikstänger skolplattform – ”Chockerande att säkerheten är så dålig” 

Framtagandet av plattformen har, tillsammans med driftkostnaderna, kostat strax över en miljard kronor fram till 2020. 

Projektet för att ta fram plattformen inleddes 2012. Lanseringen skedde 2018 och projektet avslutades 2019.

Peter Ottsjö

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt