Soffpotatisens fader död

2007-02-19 12:29  
Robert Adler trådlös men inte rådlös.

Uppfinnaren av fjärrkontrollen till teven har avlidit. Robert Adler har beskyllts för att ha skapat många soffpotatisar genom åren, men hans uppfinning har räddat många från brutna ben.

Robert Adler, född i Wien 1913, arbetade i många decennier hos USAs största tevetillverkare Zenith. Han låg bakom många banbrytande tekniska lösningar, men den han är mest ihågkommen för är den trådlösa fjärrkontrollen.

Zenith lanserade redan 1950 sin första fjärrkontroll som gjorde det möjligt att sätta på och stänga av teven, liksom att byta kanal. Problemet var att kontrollen, som fick namnet Lazy Bones var ansluten med sladd, och att mängder av tittare snubblade över tråden i mörkret.

Adler löste problemet med den trådlösa fjärrkontrollen Flashmatic, som kommunicerade med teven med ultraljud. De första försöken att styra teven med fotoceller stupade på att solen kunde ta över kontrollen av teven.

Robert Adlers ultraljudsstyrda fjärrkontrollsystem tillverkades hos Zenith och andra långt in på 1980-talet då infrarött ljus ersatte ultraljudet.

Robert Adler fick under sin karriär 180 patent, och belönades 1980 med Edisonmedaljen från the Institute of Electrical and Electronics Engineers, IEEE. Adler blev 93 år gammal.

Håkan Abrahamson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt