Snabbare kretsar ger långsamma program

2008-09-11 15:21  

Snabba processorer med flera kärnor har ställt till problem för alla som utvecklar programvara. Få klarar att utveckla programmen och kretsarnas prestanda kan inte utnyttjas.

Utvecklingen av parallella program har topprioritet på Ericssons utvecklingsavdelningar.

Det syns bland annat på att Ericsson har hundra personer på plats på konferensen Multicore Days som just nu pågår i Kista.

Evenemanget tar upp programmerarnas kanske största huvudvärk just nu – processorer med många parallella kärnor.

Ny Teknik har ställt fem frågor till en av talarna på evenemanget: Erik Hagersten, professor på Uppsala universitet och grundare av Acumem, vars analysverktyg hittar flaskhalsarna i program för flera kärnor.

Varför är intresset för programmering för processorer med flera kärnor så stort?

- Snabba processorer med flera kärnor har ställt till problem för alla som utvecklar programvara. Få klarar att utveckla programmen och kretsarnas prestanda kan inte utnyttjas.

- Spelreglerna för programvara ändras helt nu när processorerna byggs på nytt sätt med många parallella beräkningskärnor.

- Då måste man skriva programmen annorlunda och nästan ingen har erfarenhet av det. Allt fler har nu drabbats av problemen.

- Och så är det riktigt stora namn på plats här i Kista som James Reinders från Intel och Kunle Olukotun från Stanford.

Vad är den största utmaningen för alla som utvecklar program för de nya processorerna?

- Listan över utmaningar är tyvärr lång. Flaskhalsarna blir till exempel helt annorlunda.

- Beräkningskapaciteten styrs inte av antalet flops (flyttalsoperationer per sekund) utan av dataförflyttningen. Ett annat problem är testningen.

I veckan presenterades the Swedish Multicore Initiative för att möta vad som beskrivs som ”den svenska programvaruintensiva industrins största utmaning någonsin”. Vad är det för något?

- Det är ett samarbete mellan industrin och akademin för att lösa problem på kort sikt. Sics, KTH, Uppsala Universitet, Chalmers, Blekinge Tekniska högskola och Swedsoft deltar. Ericsson är väldigt intresserade.

- Samtidigt fick forskningscentret Upmarc (Uppsala Programming for Multicore Architectures Research Center) nyligen 62 miljoner kronor över tio år från Vetenskapsrådet för att lösa problem på lite längre sikt.

Vad är då orsaken till att processortillverkarna stoppar in så många kärnor i processorerna?

- De tvingas till att göra det för att kunna fortsätta att göra processorerna snabbare. I nya kiselprocesser krymper transistorerna och blir snabbare.

- Men ledarna krymper också. Då ökar deras resistans och signalerna förflyttar sig långsammare.

- Därför delar man upp arbetet på olika kärnor så att signalerna inte behöver gå så långt.

- Fler kärnor är också ett sätt att förhindra att kretsarna blir för varma, eftersom man kan ha lägre klockhastighet.

Finns det ingen som bygger avancerade processorer med enkla kärnor?

- Nej. Inga högpresterande processorer.

Multicore Days i Kista

Över 350 personer har anmält sig till Multicore Days som pågår i Kista torsdag-fredag.

Många industriföretag finns på plats, däribland Ericsson. Utvecklingen mot parallell programvara har högsta prioritet för Ericsson.

Flera än 100 anmälda kommer från Ericsson, som lägger 80 procent av sin utvecklingsbudget på programvara.

Bland huvudtalarna finns tunga namn som Kunle Olukotun, professor på Stanford University, Anant Agarwal, professor på MIT, James Reinders, Senior Engineer på Intel och Erik Hagersten, professor i Uppsala,

Charlotta von Schultz

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt