Smart-tv:n var inte så smart

2012-12-21 15:21  

Sedan början av hösten har det inte fungerat att titta på SVT Play i flera av modeller av smart-tv. Fortfarande finns ingen lösning, och tittare har startat upprop på internet.

Går man in på SVT:s forum för tittarkontakt toppas listan över vanligaste frågorna av problemen med att se SVT Play på smart-tv. Fram till att frågetråden stängdes för två veckor sedan hade det på ett par månader kommit in över 300 inlägg.

I september bytte SVT Play streamingsystem, från Flash Dynamic Streaming till Flash Http Dynamic Streaming. Syftet var att ha ett system som inte är så känsligt för kvaliteten på internetanslutningen. Tittare ska helt enkelt slippa se den gröna cirkeln så mycket när programmet buffrar.

Men samtidigt hände något som gjorde att många som satt med en rätt ny smart-tv helt plötsligt inte kunde se program i SVT Play.

Lars Gustafson utanför Göteborg skulle titta på det nionde avsnittet av en serie han följde. Han brukade se den på SVT Play, eftersom han var upptagen den tid serien sändes, och sedan ett år tillbaka har han också en ny smart-tv från Samsung. Men det här avsnittet, som lades ut i september, fick han aldrig se.

-Det var huvudorsaken till att jag köpte tv:n, att jag kunde se SVT Play i den, säger Lars Gustafson.

Han har ett ärende hos ARN, Allmänna reklamationsnämnden, eftersom det företag han köpte tv:n av inte vill gå med på att ta tillbaka den.

-Nu finns inga funktioner kvar längre som jag är intresserad av. Det här har försämrat min användning av tv:n, och jag kan lika gärna ha en enklare platt-tv, säger Lars Gustafsson.

Han är inte ensam om problemet. Förutom mängden inlägg på SVT:s forum har en Facebooksida startats: "Samsung, ta ert ansvar - Fixa SVT Play nu". Gruppen har 120 medlemmar, varav flera har haft långa brevväxlingar med SVT-ledningen och med Samsung Electronics Norden, den tillverkare som verkar ha haft störst bekymmers. Det ska också finnas problem för andra tv-tillverkare.

Över tre månader efter att problemet uppstod finns ingen lösning i sikte.

Ny Teknik har inte lyckats få någon kommentar från SVT i dag, fredag, om problemet. Men SVT:s vd Eva Hamilton skrev tidigare i veckan i ett brev till en av gruppens deltagare att man hoppas hitta en lösning inom det närmaste halvåret.

Eva Hamilton skriver också att man lägger ned mycket tid på att ha tekniska lösningar "som är lätta för externa aktörer att "haka på"". Men att SVT inte har en skyldighet att anpassa sig till alla nya operatörer eller tv-tillverkare.

SVT:s distributionsstrateg Johan Wahlberg skriver i ett brev till samma deltagare att det inte finns någon "realistisk snabbfix" för att den inbyggda webbläsaren hos Samsung ska fungera för SVT Play. Däremot tittar man på en långsiktig lösning, tillsammans med Samsung och andra tillverkare.

Inte heller från Samsung vill man lova om och när en lösning kommer. Så här svarar Jenny Fisher-Toivo som är nordisk produktchef för tv: "Vi undersöker hur vi kan lösa detta. I dagsläget kan vi dock inte ge något svar på när eller om denna lösning kan vara på plats."

Lars Gustafson har i det närmaste givit upp hoppet om att play-tjänsterna ska fungera i hans tv igen och ska prova en annan lösning, med en box från Apple tv. ARN har inte tagit beslut i hans ärende än.

Anna Orring

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt