Smart klocka är lite för dum

2013-05-24 14:01  

Pebble blev en stor framgång på crowdfunding-tjänsten Kickstarter. Ett knappt år efter att projektet samlat in 10 miljoner dollar har Ny Teknik testat den smarta klockan.En skärm på handleden kan vara en bra idé, men kräver fininställda filter.

Pebble marknadsförs som en smart klocka. Men egentligen handlar det om en extraskärm till mobiltelefonen. Utan att ha parats ihop med en Iphone eller Android-modell är den inte till stor glädje. Men tillsammans med en mobiltelefon kan den mycket mer än en vanlig armbandsklocka. Funktionerna går att dela upp i två kategorier.

För det första går det via mobilen att installera nya program i klockan. Än så länge är utbudet begränsat, men det finns bland annat olika tidtagningsklockor och ett par spel.

För det andra, och mer intressant, går en Pebble att använda som en direkt förlängning av telefonens skärm. När man tar emot ett sms behöver man inte längre hitta telefonen utan kan i stället läsa meddelandet direkt på handleden när klockan vibrerar svagt. Du ser vem som ringer under mötet utan att plocka fram telefonen ur fickan.

Använder du löparappen Runkeeper för att logga löprundorna kan klockan visa hur långt du har sprungit.

Vilka program i mobilen som kan visa information på klockan beror på vilken telefon den är parad med. Möjligheterna är större tillsammans med en Android, där det bland annat går att välja vilken musikspelare klockan ska styra.

Men för att alla möjligheterna i praktiken ska vara användbara krävs bättre filterfunktioner. Det går till exempel inte att välja vilka vänners statusuppdateringar på Facebook som ska visas i klockan. Och det behövs därför inte många vibrationer på handleden innan just den funktionen stängs av i Android-luren.

Pebble känns ännu inte som en helt färdig produkt. Även om den är lite klumpig på handleden är de största bristerna i mjukvaran. Det går därför att ha förhoppningar om att klockan blir bättre med tiden, bland annat när fler apputvecklare gör som Runkeeper och bygger in stöd för Pebble.

I förra veckan presenterade Pebble en ny version av utvecklarverktygen för klockan. Den stora nyheten är tvåvägskommunikation, vilket innebär att en app i klockan kommer att kunna styra vad som händer i en app i telefonen.

Men framför allt ger Pebble i nuvarande utförande mersmak. Med fungerande filter och ett lite smidigare utförande kan en smart klocka absolut bli ett användbart tillbehör till telefonen.

Pebble

Klocka som via bluetooth paras ihop med en Iphone eller Android-telefon. Skärmen, med digitalt bläck, kan sedan bland annat visa sms, vem som ringer, e-post och kalenderbokningar.

Kostar en dryg tusenlapp plus tull och frakt.

Bra och dåligt

Bra

Smart komplement till telefonen.

Många möjligheter tillsammans med en Android.

Bra batteritid.

Dåligt

Något klumpig på handleden.

Få möjligheter tillsammans med Iphone.

Behövs bättre möjligheter att styra vilken information som visas i klockan.

Anders Thoresson

Mer om: Android

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt