Skolverket utsatt för it-attacker

2017-03-22 13:07  
Såväl det nya datorviruset Nyetya som Wannacry utnyttjar ett verktyg kallat Eternal blue, som av experter anses ha utvecklats av USA:s underrättelseorgan NSA. Foto: TT

Skolverket har utsatts för överbelastningsattacker vid två tillfällen den senaste tiden. Händelserna är anmälda till polisen och Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB).

(Artikeln har uppdaterats)

Attackerna skedde i fredags och i måndags och ledde till att myndighetens hemsida släcktes ned. Felaktigheterna är åtgärdade och systemen fungerar som de ska. Attackerna skedde dock i samma veva som det visade sig att nationella prov hade läckt ut, och massor av lärare och rektorer behövde Skolverkets information om hur de skulle agera.

– Det kan vara ett oturligt sammanträffande. Vi får tillsammans med polisen se om det finns någon koppling. Vi har själva svårt att dra den slutsatsen, säger avdelningschef Mattias Larsson.

Enligt honom är det första gången Skolverket drabbats av attacker av den här omfattningen.

Mer om: It-attacker

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt