Skånska TAT fixade Androids utseende

2009-09-29 23:00  
Hampus Jakobsson, James Haliburton och Ludvig Linge jobbar alla på TAT i Malmö, företaget som har designat Androids utseende. Foto: Pontus Tideman

I Malmö finns företaget som gett Android sitt utseende. - Först tackade vi nej, men Google övertygade oss, säger Hampus Jakobsson, medgrundare till TAT.

Den första Android-mobilen i Sverige, HTC Magic, dök upp i butikerna i somras.

- Allt användarna ser i den har vi gjort. Ikoner, menyer, former, färger - och hur delarna fungerar ihop, säger Per Grimberg, designer och även han en av grundarna till TAT.

Företaget som var den enda svenska deltagaren under utvecklingen av Android, kom in i projektet relativt sent, efter att två-tre andra designbyråer misslyckats med uppdraget. Det innebar en tajt tidsplan.

- Vi sa från början att den inte var realistisk. Svaret var att det var den som gällde, och att vi skulle göra så mycket vi kunde. Under de två första veckorna funderade vi på vad vi kunde ha för ursäkt för att hoppa på ett plan och åka hem. Men det är det omöjliga som är det roliga, säger Hampus Jakobsson.

Utmaningarna var många. Android är ett operativsystem med öppen källkod, och Google ville att öppenheten också skulle genomsyra användarmiljön. Samtidigt skulle det se häftigt ut. Enligt Per Grimberg en svår balansgång.

- Vi hade många designförslag som blev för häftiga och för trendiga. De skulle nischat in telefonen på en för smal målgrupp och inte alls andats “öppenhet", säger han.

En annan utmaning har varit att bygga en användarmiljö som fungerar med alla typer av mobiler och andra prylar som Android är tänkt att användas i.

Nu är de första Android-telefonerna lanserade, och många fler står på kö.

För TAT betyder det stora affärsmöjligheter. Företaget är fortfarande inblandat i utvecklingen av själva operativsystemet, men den stora potentialen finns i alla de tillverkare som nu tänker använda Android.

För dem kommer anpassning av användargränssnittet att vara ett viktigt sätt att särskilja sig i konkurrensen.

Enligt Hampus Jakobsson finns ungefär hälften av TATs ursprungliga idéer

i Android i dag. För att kunna realisera den andra hälften krävs TATs produkter.

- För oss är det bra att varit med så tidigt, det ger oss ett stort försprång. När tillverkarna meckat ett tag med Android och hittat begränsningarna tror jag att vi kommer kunna sälja till många, säger Hampus Jakobsson.

Anders Thoresson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt