Schism inom öppna hårdvaran Arduino

2015-02-20 14:13  

Grundarna av den öppna hårdvaran Arduino går skilda vägar, med varsitt bolag som heter Arduino. Bolagen ligger i tvist med varandra.

Framtiden för mikrokontrollerkortet Arduino, som skapades i italienska Ivrea 2005, tycks osäker sedan grundarna gått åt varsitt håll. Det rapporterar Corriere della Sera.

Å ena sidan finns det schweiziska bolaget Arduino SA, med webbsajten arduino.cc och en del av de ursprungliga grundarna – Massimo Banzi, David Cuartielles, Tom Igoe och David Mellis.

Samtidigt har det italienska bolaget Smart Projects, som hittills tillverkat de officiella Arduinokorten, bytt namn till Arduino srl och startat webbsajten arduino.org. Bakom bolaget står Gianluca Martino som är en av de ursprungliga grundarna, och den nya vd:n Federico Musto.

I korthet siktar Martino och Arduino srl nu på en expansion från dagens omsättning på omkring 15 miljoner euro till 50 miljoner euro inom ett par, tre år, och en börsintroduktion. Det skulle ske genom att expandera globalt, framförallt i Kina, samt genom samarbete med Panasonic och Bosch, men med fortsatt lokal tillverkning.

Massimo Banzi å sin sida säger sig länge ha velat expandera globalt, men genom tillverkning i andra länder, och han uppger för Corriere della Sera att Martino lagt in sitt veto till detta. Arduino SA har dock fortfarande samma målsättning, och Banzi nämner att nya samarbetsavtal är på gång, utöver det som slöts med Intel i oktober 2013.

Arduino är ett mikrokontrollerkort som främst används för hemmabyggen eller prototyper av utrustning som styr apparater och kommunicerar med omvärlden. Den kan ses som en betydligt enklare variant av den omtalade enkortsdatorn Raspberry Pi.

Arduino bygger på en öppen licens som gör att vem som helst får bygga och förändra hårdvaran. Men bara grundarna får använda varumärket Arduino på korten, och den aktuella schismen gör därför framtiden för Arduino oklar.

Enligt Corriere della Sera ligger bolagen i tvist med varandra i flera länder.

Grundarna av Arduino har också ett amerikanskt bolag, Arduino LLC, med lika ägarandelar.

 

 

 

Gilla Ny Teknik på Facebook

 

Mats Lewan

Mer om: Arduino

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt