”Satsa på centrum för datahantering”

2016-08-23 14:23  
Börje Ekholm, styrelseledamot i kinesiska Alibaba. Foto: Lars Pehrson / SvD / TT

Börje Ekholm, styrelseledamot i kinesiska Alibaba, uppmanar Sverige att satsa på ett kompetenscentrum för datahantering, likt Scilifelab i Solna.

Börje Ekholm, tidigare vd för Investor, manar i en krönika i Dagens industri i dag den svenska regeringen att göra en kraftfull satsning på datahantering, som han menar är extremt viktig för digitaliseringen av näringsliv och samhälle. Han föreslår ett centrum för datahantering, biovetenskapssatsningen Scilife Lab i Solna, dit man kan attrahera internationell kompetens.

”Inom nya områden som Internet of Things (prylarnas internet) kommer datahantering bli avgörande”, skriver han.

Börje Ekholm, som även är styrelseledamot i ledamot i Alibaba, Kinas motsvarighet till amerikanska e-handelssajten Amazon, refererar till den spännande utvecklingen i Kina, där det finns en stor befolkning, som producerar mängder av data och där man nu inser hur den ska hanteras.

”Att resa till Silicon Valley för att lära sig om innovation och nya affärsmodeller är lite som att läsa papperstidningen - många gör det men det är gamla nyheter. För att förstå det nya måste man i realtid följa vad som händer i Kina, skriver han och exemplifierar med amerikanska Whatsapp, som konkurrerats ut av inhemska Wechat som har ett bättre erbjudande. Och amerikanska Uber som har gett upp mot kinesiska Didi Chuxing i Kina. ”Främst tack vare en annan affärsmodell än Uber, men också tack vare större skala”, påpekar Ekholm.

I sin krönika undrar Ekholm också vad som hänt med Digitaliseringskommissionen många förslag på åtgärder, som presenterades för åtta månader sedan. ”Det är dags för en uppföljning. I digitaliseringens tidevarv sätter ljusets hastighet gränsen. Vi har bråttom”, skriver han.

 

Gilla Ny Teknik på Facebook!

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt