SAS får kolla fingeravtryck på inrikesflyget

2006-03-31 14:04  

Nu är det klart att SAS får kontrollera passagerarnas fingeravtryck vid incheckningen på inrikesflyget. Men det är frivilligt, passagerare kan välja manuell id-kontroll.

S

- Eftersom passagerarna får möjlighet att själva välja om de vill lämna fingeravtryck eller inte, ser vi inga risker för integritetsintrång, säger David Säfwe på Datainspektionen, den myndighet som gett klartecken till införandet.

1 maj i år skärper Luftfartsverket säkerhetskraven på både in- och utrikesresor. Och det är av just säkerhetsskäl SAS vill införa fingeravtryckskontrollen. Ännu har dock inte Luftfartsstyrelsen tagit ställning till när den nya tekniken ska införas, men på SAS hoppas man att det ska bli den 1 maj.

- Men eftersom teknikupphandlingen är klar först i slutet av april kommer vi inte att vara klara till den 1 maj, säger Ingegerd Olsbro-Fehrm, projektledare för SAS biometri.

Det fingeravtryck som passageraren lämnar i en läsare vid bagageinlämningen ska överensstämma med det avtryck som tas när resenären går ombord. Proceduren verifierar att inget felaktigt bagage kommer med flyget. När planet har lämnat marken raderas fingeravtrycken.

Om en passagerare av någon anledning inte vill lämna fingeravtryck går det bra att välja manuell id-kontroll.
Norge har sagt nej till införandet av fingeravtryckskontroll. Men där är en lagändring på gång, enligt Ingegerd Olsbro-Fehrm.
- Det är givetvis ett bakslag för oss på SAS.
Danskarna kommer att avge sitt svar någon gång i mitten av april.

Marie Feuk

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt