Samsunghöjdaren Lee Jae-Yong dömd för mutbrott

2021-01-18 11:39  
Sydkoreanska Samsung Electronics starke man, Lee Jae-Yong, döms till två och ett halvt års fängelse för bland annat mutor och förskingring. Arkivbild. Foto: Lee Jin-Man/AP/TT

Lee Jae-Yong, vice ordförande i Samsung Electronics, har dömts av en sydkoreansk domstol till två och ett halvt års fängelse för mutor och förskingring. Samsung-aktien föll kraftigt, ned med 4 procent, efter beskedet.

Domen kan få stora konsekvenser för ledarskapet inom Samsung Electronics, världens största tillverkare av avancerade mobiltelefoner och minneskort, och andra bolag inom Samsung-imperiet.

Kopplingar till fälld president

Lee Jae-Yong har sedan hans far, Lee Kun-hee, drabbades av stroke 2014 i praktiken varit den som haft sista ordet inom Samsung-imperiet. Och de flesta hade intill måndagens dom räknat med att Lee Jae-Yong formellt skulle ta över som ordförande i styrelsen sedan hans far avled i oktober.

De brott Lee enligt domstolen har begått har kopplingar till den korruptionsskandal som fällde den tidigare sydkoreanska presidenten Park Geun-Hye.

Presidenten avsattes av en riksrätt 2017, sedan en lång rad mutskandaler uppdagats. Hon hade tagit emot jättemutor från stora bolagskoncerner, däribland Samsung.

Lee dömdes till fem års fängelse redan 2017, men han har nekat till brott och fick sedan målet varit uppe och vänt i Sydkoreas högsta domstol straffet reducerat och försattes på fri fot 2018.

Mutor och förskingring

Högsta domstolen beslutade 2019 även om en ny prövning av korruptionsanklagelserna mot Lee.

Den 52-årige Lee, barnbarn till Samsungs grundare, kan nu räkna av detta år i fängelse när han ska avtjäna det straff han nu dömts till.

Enligt domstolen ska Lee ha gjort sig skyldig till mutor, förskingring och bokföringsbrott för 8,6 miljarder won (motsvarande 65 miljoner kronor).

Denna dom kan också överklagas, men experter tror att utsikterna för att få ett annat utslag från Högsta domstolen i Sydkorea är begränsat då den redan har haft ärendet uppe tidigare i processen.

Mer om: Samsung

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt