Rise leder satsning på bränslecellsdrivna datacenter

2021-12-15 13:57  

Bränsleceller och batterier ska ersätta fossiltung el och dieselgeneratorer. Svenska Rise ska testa tekniken i samarbete med datacenterjätten Equinix.

– I Sverige är vi bortskämda med ett grönt elnät, så ser det inte ut i resten av Europa. Datacenter vill bli så gröna som möjligt, därför ska vi bygga ett koncept där vi testar bränsleceller som primär energikälla istället, säger Jeanette Peterson på svenska forskningsinstitutet Rise som koordinerar projektet, till Ny Teknik. 

Det blir en anläggning på 96 kW som drivs av fastoxidbränsleceller (SOFC) från tysk-italienska Solidpower. Den kommer att byggas i ett europeiskt land med mer koldioxidintensiv energimix än Sverige, och ska stå klar i mars 2023. Därefter testkörs den i ungefär ett år. 

Projektet kallas för E2P2, Ecoedge prime power, och finansieras av EU med en budget på dryga 25 miljoner kronor. Den kanske tyngsta aktören i projektet är datacenterjätten Equinix, ett av de största globala datacenterbolagen, som ser stor potential i tekniken.  

– E2P2-projektet gör det möjligt för oss att ta fram en helt ny arkitektur för att generera, distribuera och lagra energi. Vi bidrar därmed till en bred övergång till hållbar vätgas för att kunna nå vårt mål att vara klimatneutrala 2030, säger Equinix teknikchef Justin Dustzadeh i ett uttalande.

Läs mer: Guide: Varför är kryptovalutor så energikrävande? 

Ersätter dieselgeneratorer

Under merparten av projekttiden kommer datacentret dock att drivas av naturgas istället för vätgas. Det beror på att man vill dra nytta av befintlig infrastruktur för gas.  

– Det är tyvärr enklast så, men vi kommer även att testköra med vätgas. Det är ett första steg mot att så småningom kunna använda grön vätgas, säger Jeanette Peterson. 

Det andra spåret i projektet är att reservkraften ska komma från ett batterilager. I dag används i regel dieselgeneratorer som reservkraft för datacenter.  

Rise håller sedan tidigare på med ett annat, liknande test där forskningsinstitutet tagit fram ett koncept för ett biogasdrivet, vattenkylt datacenter som ska kunna mata in spillvärme i fjärrvärmenätet. Det konceptet testas för närvarande på Rise testanläggning i Luleå 

Simon Campanello

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt