Programmerare vill till Sverige efter Trumps seger

2016-11-22 15:30  

Skånska it-företaget Edument märkte en tydlig effekt efter det amerikanska presidentvalet – programmerare från USA hör av sig om jobb i Sverige.

Edument är ett it-företag med programmerare och utbildningsverksamhet både i Sverige och utomlands, bland annat i Asien. Mycket av arbetet sker på engelska.

Efter presidentvalet i USA i förra veckan kom förfrågningar från flera programmerare som var intresserade av att arbeta i Sverige.

– Efter valet var det så stort tryck på den kanadensiska immigrationsmyndighetens sida att den gick ner. Då var det en av våra anställda, som är från Kanada, som skrev något om det i sina nätverk. Och det dröjde inte många minuter innan folk började höra av sig, berättar Björn Lindell, konsultchef på Edument.

Vill de lämna USA för att Donald Trump blir president?

– Jag vill inte dra politiska slutsatser. Men det är ju en fördel för oss om folk i USA kan tänka sig jobba här. Sedan får vi se om det blir en bestående trend.

Efter den första dagen har flera programmerare hört av sig, och nu pågår kontakt och intervjuer över Atlanten.

– Som programmerare har man ett gemensamt språk, och de mesta av facktermerna är på engelska. Mycket av den utbildning vi bedriver, även i Sverige, är på engelska, säger Björn Lindell.

Företaget söker programmerare och konsulter som också kan fungera som utbildare, och den kombinationen har varit svårt att hitta rätt kompetens för, enligt honom.

– Det känns att det finns en kompetensbrist. Vi letar med ljus och lykta efter personer som också kan vara lärare.

Anna Orring

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt