Digitalisering

Privata gentester görs via postorder

Publicerad
ETIK Hundratals gentester säljs till allmänheten via internet, och antalet ökar.

I Storbritannien går det redan att kartlägga sina gener i vanliga butiker. Men forskare varnar för riskerna.

På Oxford Street i London har affärskedjan The Body Shop en butik. Kunderna där kan köpa ett nytt hälsotest som bygger på en analys av deras gener. De lämnar in ett prov från insidan av kinden och får efter ett par veckor veta om någon av nio gener avviker från det normala. I så fall bör de undvika exempelvis grillat kött eller alkohol.

Gentestet marknadsförs av det brittiska företaget Sciona och säljs på prov i tio brittiska affärer, samt via internet. Det har fått kritik av forskare, som menar att sambanden mellan gener och hälsa inte är tillräckligt klarlagda.

En sökning på nätet ger en mängd träffar på företag som marknadsför liknande tjänster. Ofta handlar det om att fastställa faderskap eller om släktforskning. Men det finns även företag som analyserar risken för sjukdomar som cancer och hjärtinfarkt.

Christian Munthe, docent i praktisk filosofi, leder en svensk forskargrupp om etik och genetik. Han tror att fler gentester kommer att säljas direkt till privatpersoner:

- Det här är absolut början på en större verksamhet. Det går så fort.

Det brittiska företaget HBS Consulting har undersökt marknaden för gentester. I dag finns det enbart i USA ungefär 900 genkliniker, som marknadsför tester för över 700 sjukdomar. Många av dem kan användas av privatpersoner utan att någon läkare är inblandad.

- Antalet tester växer, säger Valerie Kellogg på HBS Consulting. Det finns en marknad för gentester till allmänheten, så länge de är pålitliga. Faderskapstester är ett sådant exempel.

Ett av företagen är det tyska IMMD, som säljer tester på 27 ärftliga sjukdomar via internet. Kunden skickar en blodfläck med posten och får tillbaka en diagnos.

- Helt oansvarigt, säger Christian Munthe. Jag känner till vilka svåra överväganden människor ställs inför redan inom sjukvårdens ram, då de har stöd av psykologer och andra. Här lämnas människor ensamma.

Richard Grosse, chef för IMMD, värjer sig mot kritiken.

- Vi prövar varje fall för sig, säger han till Ny Teknik. Det måste vara etiskt motiverat för den enskilde individen.

The Body Shop har inga planer på att lansera gentest i sina svenska butiker. Men det är fullt lagligt att sälja sådana produkter till svenska konsumenter.

- Det finns ingen reglering av det här idag, säger Jan Reuterby på Läkemedelsverket.

En statlig utredning, kommittén för genetiska undersökningar, diskuterar bland annat regler för kommersiella gentester. Utredningen ska enligt planerna vara klar i februari 2003, men får troligen längre tid på sig efter ett tilläggsuppdrag om stamceller. I Norge finns redan ett förbud mot försäljning av gentester till privatpersoner.