Pisa-kaos präglar partiledardebatt

2014-01-15 07:30  

Skola och jobb. Det är frågor som partiledarna lär strida om när de i dag drabbar samman i årets första partiledardebatt.

När partiledarna möttes senast i debatt i riksdagen hade den internationella Pisa-rapporten inte presenterats. Den visar en utförsbana utan like för svenska elevers skolresultat. Nu är det Pisa-panik lite varstans och skolan har blivit en av de viktigaste frågorna detta valstinna år.

– Det blir svårt att komma undan jobben, men skolfrågan har ryckt fram på senare tid, säger statsvetarprofessorn Jonas Hinnfors när han listar troliga debattfrågor.

Regeringsfrågan och skattesänkningar kontra välfärdssatsningar är andra återkommande teman som lär dyka upp. Och V-ledaren Jonas Sjöstedt kommer alldeles säkert att attackera vinster i välfärden.

– Han känner stöd i opinionen för detta nu, men frågan är om de andra kommer att nappa, frågar sig Hinnfors.

Som vanligt deltar inte S-ledaren Stefan Löfven, eftersom han inte sitter i riksdagen. Han ersätts som vanligt av gruppledaren Mikael Damberg. Även SD-ledaren Jimmie Åkesson, som nyligen blev pappa, saknas denna gång. Partisekreteraren Björn Söder rycker in i stället.

TT / Ny Teknik

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt