Nytt nätaggregat tystar datorn

2010-03-16 15:01  
Professor Komarov och doktor Kirjuchin med en prototyp till effektivare nätaggregat till höger.

Nätaggregat som utnyttjar energin effektivare än idag gör fläkten överflödig. 30 rysk - tyska aggregat testas i Konstanz.

Omkring 30 procent av den tillförda energin i datorn nätaggregat omvandlas till värme. Förutom energiförlusten tvingas tillverkarna montera kylfläktar, en källa till oljud som många irriterar sig på.

Men i ett samarbete mellan tekniska högskolan i tyska Konstanz och Moskvas Energiinstitut har ett nätaggregat utvecklats som har en verkningsgrad på över 90 procent.

30 aggregat ska tillverkas och testas i Konstanz under året.

Professor Komarov och doktor Kirjuchin som utvecklat aggregatet har strävat efter att minimera spänningsstörningar i nätet. De ser en enorm marknadspotential för apparaterna. Om varje dator bara i Tyskland kan spara mellan 10 och 20 watt blir den samlade energibesparingen i storleksordningen terawattimmar.

Håkan Abrahamson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt