Nya Legorobotar lär ungarna programmera

2008-08-15 13:33  

Lego har presenterat en uppföljare till sitt robotbyggsystem Mindstorms. Det är ämnat för mindre barn som kan lära sig att bygga och programmera maskiner och rörliga figurer.

Lego Mindstorms som firar tioårsjubileum i år är ett avancerat system för att bygga programmerbara robotar.

Från början var målgruppen främst lite äldre barn. Men systemet är så avancerat att det idag används för robotforskning och utbildning i företag och på universitet runt om i världen.

För att även barn från 7 till 11 år ska kunna lära sig bygga robotar, maskiner och figurer som kan programmeras och röra sig har Lego presenterat det nya byggsystemet WeDo.

Funkar med 100-dollarsdatorn
Till skillnad mot Mindstorms finns ingen fristående datormodul som kontrollerar robotarna. För programmering, styrning och övervakning används istället en vanlig dator som kopplas till de byggda modellerna.

Stöd finns exempelvis för den så kallade 100-dollarsdatorn OLPC, enligt ett pressmeddelande från Lego.

Den första bygglådan för WeDo ska börja säljas i USA och Brasilien i början av 2009. Något pris eller när försäljningen når andra länder finns ännu inga uppgifter om.

Enligt pressmeddelandet är det nya byggsystemet främst tänkt för skolbruk och innehåller därför lärarhandledningar om olika teman för undervisning och bygge.

Motor och sensorer i lådan
De teman som nu presenterats är fotboll, äventyrsberättelse, djurpark och mekaniska leksaker.

Bygglådan innehåller vid sidan av vanliga byggbitar även växlar, axlar och ett nav (hub) som kopplar datorn till byggmodellerna. Dessutom finns en motor och sensorer för rörelse och lutning.

Programvaran som används för att styra robotarna har utvecklats av det amerikanska företaget elektronik National Instruments.

På videosajten Youtube ligger en demonstratonsfilm ute.Se den här.

Jan Melin

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt