Ny hackerattack i flera länder

2017-06-27 17:00  
Foto: Ismo Pekkarinen / All Over Press

En rad banker i Ukraina och två ryska jätteföretag har drabbats av en cyberattack, enligt Ukraina den värsta som landet råkat ut för. Även Sverige är drabbat.

Ryska IT-säkerhetsföretaget Group-IB uppger att det handlar om en samordnad attack riktad mot företag i de båda länderna.

Danska AP Möller Maersks datasystem har också delvis slagits ut, vilket påverkat rederiets terminal i Göteborg. Även brittiska reklamjätten WPP har drabbats, men det är ännu inte klarlagt om den ukrainsk-ryska attacken orsakat alla datorproblem världen runt.

Enligt tidningen Breakit står flera stora svenska arbetsplatser stilla efter attacken. Källor uppger att ”en bank, flera storföretag samt en rad företag inom kommunikationssektorn” har drabbats av attacken.

Flera ukrainska banker är oförmögna att utföra ärenden åt sina kunder, bland dem Oschadbank, en av landets största. En spamattack har också riktats mot huvudstaden Kievs största flygplats, vilket lett till att flera plan försenats.

Ukrainas centralbank uppmanar alla finansiella institutioner att stärka sin IT-säkerhet. Attacken är den största i sitt slag i landets historia, uppger en rådgivare till inrikesministern. Enligt honom handlar det om en variant av utpressningsviruset Wannacry som spreds över världen i maj.

Även Ukrainas post- och telefonsystem har påverkats. Enligt landets säkerhetsråd finns tecken på Ryssland är ”inblandat” i attacken.

Samtidigt rapporterar den ryska oljejätten Rosneft att dess servrar drabbats av ”kraftfull” cyberattack. Enligt bolaget har dock inte produktionen påverkats. Även Rysslands största stål- och gruvföretaget Evraz informationssystem är drabbat.

Prenumerera på Ny Tekniks kostnadsfria nyhetsbrev!

TT / Ny Teknik

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt