MIT:s lösning reducerar wifi-buffring

2019-08-19 14:19  
Minerva hat lyckats kapa buffringen med 50 procent i tester. Foto: Vilhelm Stokstad / TT

Vem ska egentligen få lov att streama i hd om kvällarna? Med MIT-forskarnas lösning kan denna familjekonflikt begravas.

Du har varit med om det förut. Din bästa meme-kompis skickar dig en video. Du vet att du har cirka 1,5 minut av nöje framför dig. Du startar videon, den kommer igång, men bara några sekunder, sen börjar buffrandet. Irriterande så klart. Ännu värre blir det när du startar upp en film, tv-serie, eller livesport. Att buffra sig igenom en film klarar man sig utan.

Boven i wifi-dramat är ofta att många mbit-törstande enheter är uppkopplade på samma nätverk samtidigt.

Forskare på MIT ser dock ut att ha hittat en lösning på det här, skriver Engadget. Verktyget som går under namnet Minerva gör dataanvändningen mer effektiv vid tillfällen då fler personer använder sig av det trådlösa nätverket.

Läs mer: Rädd om mobilsurfen? Här är största bovarna

Ett klassiskt wifi-protokoll delar bandbredden lika mellan de uppkopplade enheterna. Vad Minerva gör är att analysera videoklippen innan uppspelning. Det för att avgöra hur de påverkas av en eventuellt lägre kvalitet.

Verkliga tester har hittills visat att man med Minerva lyckats kapa buffringen med 50 procent. I en tredjedel av fallen kunde man erbjuda en skjuts i videokvaliteten som motsvarar att gå från 720p till 1080p.

Systemet har visat sig fungera bra i hushåll. Men skulle enligt forskarna kunna fungera lika bra i större företagsnätverk.

Viktor Krylmark

Mer om: Wifi MIT

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt