Microsofts portabla datacenter kopplar upp sig via Spacex satelliter

2020-10-21 14:25  

Ett komplett datacenter inrymd i en container. Lösningen kan bidra med beräkningskraft där närliggande Azure-datacenter saknas.

Microsofts senaste datacenter ryms i en container. Azure Modular Datacenter, förkortat MDC, är ett portabelt datacenter som tar molnets beräkningskraft till kunden – var denne än må befinna sig.

Azure-modulen är tänkt för avlägsna platser där det inte finns tillräckligt bra internetanslutning för att köra applikationer i molnet, eller där avstånden är för långa till närmaste datacenter. Microsoft själva nämner tillämpningar som biståndsarbete, gruvdrift och militära anläggningar.

Läs mer: Spacex satellit-internet nu lika snabbt som 4g-nätet

Containern kan även användas i områden där det inte finns någon fast internetuppkoppling. Detta tack vare ett nytt samarbete med Elon Musks rymdbolag Spacex. Kunder kan välja att koppla upp en MDC-modul via Spacex satellitbaserade internetanslutning Starlink, som snart kommer att börja betatestas i USA.

En rendering av en MDC-modul. Foto: Microsoft

Microsoft uppger att både privata företag och militära organisationer testar ett antal MDC-enheter i nuläget, och att de ska bli mer brett tillgängliga på sikt.

Simon Campanello

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt