Digitalisering

Microsofts portabla datacenter kopplar upp sig via Spacex satelliter

En rendering av en MDC-modul. Foto: Microsoft
En rendering av en MDC-modul. Foto: Microsoft
En prototyp på ett portabelt datacenter som finns vid Microsofts huvudkontor i Redmond. Foto: Microsoft

Ett komplett datacenter inrymd i en container. Lösningen kan bidra med beräkningskraft där närliggande Azure-datacenter saknas.

Publicerad

Microsofts senaste datacenter ryms i en container. Azure Modular Datacenter, förkortat MDC, är ett portabelt datacenter som tar molnets beräkningskraft till kunden – var denne än må befinna sig.

Azure-modulen är tänkt för avlägsna platser där det inte finns tillräckligt bra internetanslutning för att köra applikationer i molnet, eller där avstånden är för långa till närmaste datacenter. Microsoft själva nämner tillämpningar som biståndsarbete, gruvdrift och militära anläggningar.

Containern kan även användas i områden där det inte finns någon fast internetuppkoppling. Detta tack vare ett nytt samarbete med Elon Musks rymdbolag Spacex. Kunder kan välja att koppla upp en MDC-modul via Spacex satellitbaserade internetanslutning Starlink, som snart kommer att börja betatestas i USA.

En rendering av en MDC-modul. Foto: Microsoft

Microsoft uppger att både privata företag och militära organisationer testar ett antal MDC-enheter i nuläget, och att de ska bli mer brett tillgängliga på sikt.