Microsofts polisprogram på vift

2009-11-18 07:52  

Microsofts programvara för kriminalutredningar, COFEE, sprids på nätet. Företaget menar att det inte är någon katastrof, fast programmet används av både Interpol och GSI.

COFEE är ett paket av program, skript och kommandon som används för att samla bevis från datorer vid en brottsplats. Användningsområdet är att fånga den information som finns i en dator som just använts, innan den stängs av och forslas bort för vidare utredning. Nätverksinformation och systemprocesser går inte nödvändigtvis att spåra i efterhand.

Programpaketet innehåller inte något unikt, men är avsett att användas av poliser med liten datorvana. De nödvändiga åtgärderna kan automatiseras och till exempel lagras på ett usb-minne.

Nu sprids COFEE bland annat på bit torrent-nätverken.

Microsoft har i ett uttalande påpekat att det är olagligt att inneha programmet utan tillstånd. Det är avsett för polisarbete, och är gratis för organisationer som GSI, Global Security Initiative.

Niklas Dahlin

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt