Mer indiskt samarbete KI-rektors hopp

2005-10-14 11:33  
Indisk biodrottning får besök

Indisk bioteknik ger mersmak. Efter avtalet med läkemedelsjätten Biocon i somras hoppas Karolinska institutets rektor Harriet Wallberg-Henriksson på fler samarbeten med bioteknikbolag i Indien.

I februari reser KIs rektor till Indien för att diskutera nya forskningssamarbeten och doktorandutbyten med en rad indiska bioteknikbolag.

Hon ska också träffa vd för Biocon, Kiran Mazumdar-Shaw, Indiens rikaste kvinna, med vilken hon skrev ett samarbetsavtal om gemensam forskning och doktorandutbyten i början av sommaren.

Harriet Wallberg-Henriksson reser till Indien i februari och knyter kontakter med bioteknikbolagen där.
Foto Mats Andersson
Kiran Mazumdar-Shaw
- Biocon är bland annat på gång med att utveckla ett oralt insulin för diabetiker, och det vi kan hjälpa dem med är exempelvis att pröva det kliniskt här i Sverige, säger Harriet Wallberg-Henriksson.

Hon avslöjar också att Biocon, som är Indiens största läkemedelsbolag, är intresserade av att öppna en egen filial i KIs forskningspark.

Biocon arbetar inte bara med diabetespatienter, utan också exempelvis med att ta fram kolesterolsänkare.

KI har sedan länge forskat tillsammans med indiska medicinare, men på senare år har Indien ryckt fram som en allt hetare biotekniknation och i Europa skriks det nu efter välutbildade indiska forskare.

Sanjeevi Carani
- Indien satsar hårt på bioteknik. Och de har högkompetenta forskare som får saker gjorda, säger Harriet Wallberg-Henriksson, som i somras utsåg molekylärmedicinaren Sanjeevi Carani till Indien-koordinatorn vid KI. Han har nu gjort en lång lista över indiska bioteknikbolag som är värda besök i februari.

I Indien, inte minst vid AIIMS-institutet i Dehli, bedrivs också stamcellsforskning. Också den vill Harriet Wallberg-Henriksson gärna kika närmare på.

Samtidigt är den svenska och den indiska regeringen på väg att ingå ett unikt paraplyavtal för forskning i vinter, vilket KIs rektor bedömer kommer underlätta och stödja relationerna med Indien.

Liknande forskningsavtal på nationell nivå har Sverige i dag bara med Japan (1999), Kina (2004) och Sydafrika (2001).

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Aktuellt inom

Prevas

Debatt