Mejltjänst utraderad efter brutal hackerattack

2019-02-13 09:25  
Foto: Lise Åserud / NTB scanpix / TT

Förövare kom åt hela infrastrukturen. ”Katastrofal förödelse”, skriver mejltjänstens grundare.

Mejltjänsten VFEmail har funnits sedan 2001 men har förmodligen aldrig fått så mycket uppmärksamhet som nu. Det lär knappast vara en tröst för grundaren Rick Romero.

”Vi har varit med om en katastrofal förödelse på grund av en hackare...den här personen har förstört all data, både primära system och backupsystem. Vi jobbar på att rädda all data vi kan”.

Förövaren ska ha kommit åt ”hela infrastrukturen” genom att på något sätt ha lyckats knäcka flera olika lösenord. ”Det är det som är så läskigt”, skriver Rick Romero på Twitter.

”VFEmail är i praktiken borta. Den kommer antagligen inte tillbaka. Jag hade aldrig kunnat tro att mitt passionsprojekt hade så stor betydelse för någon att de ville förstöra det helt och hållet.”

Enligt sajten Arstechnica går det återigen att skicka och ta emot mejl, men alla gamla mejl är borta. Spamfilter fungerar inte.

Läs mer: Sex cyberattacker som har skakat världen

Något motiv för attacken har inte uppdagats. Det är annars vanligt att förövaren hör av sig med krav på en lösensumma i utbyte mot att inte orsaka offret någon skada, eller att återställa data. Men detta var ingen ransomwareattack, utan ett angrepp utan förvarning. Enligt Arstechnica leder den ip-adress som VFEmail publicerat till hostingtjänster i Bulgarien.

VFEmail startades som ett säkert alternativ efter att miljontals pc-datorer drabbats av den ökända ILOVEYOU-masken strax efter millennieskiftet. ”VFEmail gör e-post säkert för de stora massorna” är tjänstens slogan.

Peter Ottsjö

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt