Manipulerad rapport bakom polisens nya IT-system

2014-02-07 11:55  

En intern rapport från Rikspolisstyrelsen visade på stor intern uppslutning för polisens nya IT-system. Men nästan allt i rapporten var skrivet av mjukvarutillverkaren Oracle.

Expressen uppger i dag att en manipulerad rapport från Rikspolisstyrelsen, RPS, låg bakom införandet av det nu hårt kritiserade it-systemet Pust Siebel.

Hittills har systemet kostat skattebetalarna 85 miljoner kronor. Det beskrivs som ett IT-haveri och kan komma att skrotas.

Enligt Expressen hamnade innehållet i en rapport från försäljaren Oracle och som beskrev besparingar på 57 miljoner kronor över tre år, i en "í det närmaste identisk" officiell rapport - med Rikspolisstyrelsen som avsändare.

I stället för Oracle stod en medarbetare på RPS som författare tillsammans med personal på polisens Utvecklings- och förvaltningsenhet.

"Rapporten ger sken av en stor intern uppslutning - men den påstådda rapportförfattaren visar sig bara ha gjort "språkliga ändringar" i dokumentet. Och det visar sig att de övriga medförfattarna helt tar avstånd", skriver tidningen.

Pust Siebel används av polisen för att rapportera in brott men har dragits med stora problem. Poliser har vittnat om att det kan lång tid att registrera enkla ärenden. Enligt Expressen kostade det 30 miljoner kronor över budget.

Lars Lindahl, avdelningsdirektör på RPS, försvarar inköpet och uppger att systemet skulle leda till långsiktiga besparingar.

 

Mer om: Polisen

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt