Liten app blir del i stort nav för life science

2016-12-12 12:13  

Stockholm Life och Hagastaden ska bli ett nav för forskning och utveckling inom life science. Där blir en ny hälso-app en liten del.

Just där Solna och Stockholm möts, nära Karolinska Institutet och det nyöppnade NKS, ligger Hagastaden. Området är under uppbyggnad och mängder av företag och aktiviteter flyttar in. Där vill Stockholm Science City Foundation skapa vad man kallar ett ”ekosystem för life science” under varumärket Stockholm Life. Det innebär att utbildning, forskning, innovation, näringsliv och sjuk- och hälsovård ska kunna mötas än mer i framtiden och att nya samarbeten ska uppstå.

Ett praktiskt exempel i det lilla är Health Hack Academy. Det är ett så kallat hackathon där personer med olika bakgrund och kompetenser bildar lag som under en dag tar fram en idé till teknisk lösning på en hälsofråga.

Temat för höstens hackathon var psykisk hälsa hos unga. De utmaningar som lagen ställdes inför togs fram i samarbete med Gustavsbergs vårdcentral och Sveriges Kommuner och Landsting.

Efter en dags intensivt tänkande och diskuterande blev det vinnande lagkonceptet Moodstory. Idén är en mobilapplikation som kan integreras i vanliga chattprogram, exempelvis Messenger. Där kan äldre barn och tonåringar skriva som ett slags kortfattad dagbok – eller samtal med sig själva – om hur de mår under dagen.

– Tanken är att de ska kunna uttrycka sin sinnesstämning på sitt eget sätt och sedan tillsammans med vårdgivare kunna konvertera det till medicinskt språk. Moodstory är ett diagnostiskt hjälpmedel. Det kan antingen följas upp av vården eller användas för självhjälp, säger Niklas Zilliacus, som är en av lagmedlemmarna bakom appen.

Han studerar biomedicin på Karolinska Institutet och driver dessutom en digital startup inom psykisk hälsa som heter Yourmind.

Han fick upp ögonen för Health Hack Academy genom att han tillbringar mycket tid på H2 Health Hub, en del av Stockholm Life där innovatörer och entreprenörer kan sitta och jobba.

Niklas Zilliacus tycker att Health Hack Academy är ett utmärkt sätt att föra samman personer med olika expertis kring ett problem att lösa. I lag Moodstory fanns förutom biomedicinaren och entreprenören Niklas en psykolog från Gustavsbergs vårdcentral, en programmerare, en patient med erfarenhet av psykisk ohälsa och en masterstudent i människa-dator-interaktion från KTH.

Den sistnämnda heter Dora Emese Palfi och hon är ingen nybörjare på hackathon.

– Jag har deltagit i hackathon förut och eftersom jag tidigare läste biologi och neurovetenskap var ämnet den här gången verkligen intressant, teknik för hälsa. Evenemanget var också under en av mina första helger i Stockholm, och jag såg det som en möjlighet att knyta kontakter, säger hon.

Dora Emese Palfi kommer ursprungligen från Budapest och har på sin väg till Stockholm studerat i både New York och Abu Dhabi. Hon gillar hackathon-formatet och tilltalades särskilt av att Health Hack Academy var så resultatfokuserat.

Det vinnande konceptet Moodstory kommer att få stöd av Sveriges Kommuner och Landsting för att utvecklas vidare.

Dora Emese Palfi gillar att Moodstory valts ut för testning och kanske implementering. Men hon vet inte om skärningspunkten mellan digital teknik och hälsa är vad hon ska satsa på inför framtiden:

– Mitt fokus är att helt enkelt göra något meningsfullt med teknik. Och utgångspunkten är riktiga användare med verkliga problem.

Det här är Stockholm Life

Stockholm Science City Foundation/Stiftelsen Vetenskapsstaden är ett samarbete mellan Kungliga Tekniska Högskolan, Karolinska Institutet, Stockholms universitet, Handelshögskolan, Stockholms stad, Solna stad och Stockholms läns landsting. Stiftelsen arbetar för att stärka miljön för life science i Stockholm med tyngdpunkt på Hagastaden (bilden). Där har antalet life science-företag vuxit från 57 till 75 på sju år.

Vetenskapen, näringslivet och vårdaktörerna samlas under varumärket Stockholm Life. Inom Stockholm Life ryms exempelvis Digital Health Days, H2 Health Hub, webbsajterna Swecris och Tools of Science, samt bootcamps, hackathons och frukostseminarier.

Linda Swartz

Mer om: Life Science

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt