Digitalisering

Linolja brädar arsenik

Virke som impregnerats med linolja

Virke som tryckimpregnerats med linolja är ett alternativ till den arsenikimpregnerade planka som förbjuds i sommar. Det är beständigt mot fukt och röta, spricker inte och kan målas utan att grundfärgas. Nackdelen är priset – nästan 50 procent dyrare än en vanlig planka.

Publicerad

Virke som tryckimpregnerats med linolja är ett alternativ till den arsenikimpregnerade planka som förbjuds i sommar. Det är beständigt mot fukt och röta, spricker inte och kan målas utan att grundfärgas. Nackdelen är priset - nästan 50 procent dyrare än en vanlig planka.

Ove Byh och Jan Thors på Lissma Såg & Bygg plockar ut det linolje-impregnerade virket ur autoklaven, i vilken oljan tryckts in i virket. Foto: Mats Andersson Virke som impregnerats med en speciell linolja kan bli räddningen för de villa- och sommarstugeägare som tänker bygga ny veranda eller brygga eller bättra på husfasaden. Virke som impregnerats med koppar, krom och arsenik får nämligen inte säljas till eller hanteras av vanliga konsumenter efter halvårsskiftet.

Prova Ny Teknik – 149 kr
för tre månader


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.



Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.



Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här