Linolja brädar arsenik

2004-06-08 07:02  
Virke som impregnerats med linolja

Virke som tryckimpregnerats med linolja är ett alternativ till den arsenikimpregnerade planka som förbjuds i sommar. Det är beständigt mot fukt och röta, spricker inte och kan målas utan att grundfärgas. Nackdelen är priset – nästan 50 procent dyrare än en vanlig planka.

Virke som tryckimpregnerats med linolja är ett alternativ till den arsenikimpregnerade planka som förbjuds i sommar. Det är beständigt mot fukt och röta, spricker inte och kan målas utan att grundfärgas. Nackdelen är priset - nästan 50 procent dyrare än en vanlig planka.

Ove Byh och Jan Thors på Lissma Såg & Bygg plockar ut det linolje-impregnerade virket ur autoklaven, i vilken oljan tryckts in i virket.
Foto: Mats Andersson
Virke som impregnerats med en speciell linolja kan bli räddningen för de villa- och sommarstugeägare som tänker bygga ny veranda eller brygga eller bättra på husfasaden. Virke som impregnerats med koppar, krom och arsenik får nämligen inte säljas till eller hanteras av vanliga konsumenter efter halvårsskiftet.

Tester på Lantbruksuniversitetet i Uppsala och på Luleå tekniska universitet visar att det nya virket fungerar minst lika bra som det gamla, traditionellt impregnerade. Det ger lika bra skydd mot fukt och väta, torkar eller spricker inte, har lång livslängd och kan målas utan att grundfärgas.

Nackdelen är priset, nästan 50 procent högre än för vanligt tryckimpregnerat virke.
- Men med allt medräknat blir den på sikt inte dyrare än en vanlig bräda, säger Johan Tarukoski, vd på Uppsalaföretaget Linotech, som i tio år utvecklat den speciella linoljan och tekniken att impregnera.

Den nya brädan impregneras med ett så kallat linoljederivat - en linolja som raffinerats och bearbetats så att den blivit ren från proteiner och andra ämnen som är grogrund för bland annat fukt och röta.

Den modifierade linoljan är, liksom impregneringsmetoden, patenterad i ett 40-tal länder.

Processen är i princip densamma som vid traditionell impregnering, med ett par nya moment och större krav på den maskinella utrustningen.

Obehandlade bräder förs in i en autoklav. Inne i den slutna tuben trycks den upphettade oljan in i träet.

Den nya brädan är inte det enda alternativet till den arsenikimpregnerade. Ett annat är obehandlat lärkträ. Företaget Bitus har också en miljövänlig furubräda, i vilken linoljan har kokats in i träet. "Thermowood", en finsk bräda som värmebehandlats, kan vara ytterligare ett alternativ.

Hans Dahlquist

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt