Linköpingsstudenter vann Hack for Sweden

2015-03-16 14:28  
Erik Sandrén, Emma Melander, Olivia Kassander och Johan Holmlund fick ta emot utmärkelsen Hack for Sweden Award ur it-minister Mehmet Kaplans hand på lördagen. Foto: Hack for Sweden 2015

Hack for Sweden Award gick i år till fyra studenter i Linköping. På 24 timmar hann de skapa tjänsten Varsko, som på lokal nivå varnar invånarna genom sms, e-post eller på sociala medier när det inträffat nationella olyckor eller katastrofer.

- Det var sommarens stora skogsbrand i Bergslagen som avgjorde valet av ämne. När branden härjade som värst kom varningarna till allmänheten genom rullande texter i tv-utsändningar. Det kändes verkligen gammalmodigt. Vår idé går i stället ut på att man får skräddarsydda varningar direkt på mobilen eller datorn, säger Erik Sandrén, en av de fyra Linköpingsstudenterna som på söndagen fick ta emot utmärkelsen Hack for Sweden Award ur it-minister Mehmet Kaplans hand.

Deras vinnande digitala tjänst Varsko går ut på att man på sajten Varsko.se anmäler att man vill ha information som berör ens eget område mejlad eller sms:at till sig. Sådana tjänster har till exempel kraftbolagen, där enskilda kunder kan få besked om strömavbrott i sin sommarstuga.

Är det någon myndighet som erbjudit sig att köpa Varsko?

- Nej inte än. Men vi är öppna för förslag, säger Erik Sandrén till Ny Teknik.

Han och hans lagkamrat Johan Holmlund har tidigare varit med i ett liknande maratonhack - East Sweden Hack. Det gav mersmak och man tog sin sina flickvänner Olivia Kassander och Emma Melander i Hack for Sweden-laget - och vann hela tävlingen.

Alla fyra är studenter på Linköpings universitet. Erik Sandrén läser civilingenjörsprogrammet Mediateknik, Johan Holmlund har läst Grafisk design och läser nu på en Master i kognitionsvetenskap. Där går också Eriks flickvän Emma Melander medan Johans flickvän Olivia Kassander läser Grafisk design & kommunikation.

Hur gick det då för laget från it-skolan Hyper Island, som Ny Teknik skrev om i torsdag inför tävlingen?

- Det gick faktiskt bra för att vara första gången. Vi vann inga priser men vi byggde en service för unga människor att lättare hitta jobb. Vår tjänste heter Instajobb. Den är inte helt klar och vi tänker jobba vidare med den som ett sidoprojekt när vi pluggar. Vi tänker skapa en webbsida för Instajobb så småningom, säger Hanne Jalborg.

Men hon är nöjd med insatsen och tycker att tävlingen var en intressant upplevelse.

- Vi stod på benen i 24 timmar i sträck. Jag kanske sov i två timmar, andra sov inte alls. Och vi fick massor av god mat, säger Hanne Jalborg som tävlade tillsammans med Hyper Island-kursarna Emelie Norström, Jessica Albers och Safaa El Allouche.

 

Gilla Ny Teknik på Facebook

 

Här är alla vinnarna

  • Hack for Sweden Award 2015 gick till Bortalaget från Linköping (se ovan) som gjort tjänsten Varsko. Priset är en resa med uppehälle till San Francisco och ett besök på nätverksföretaget Cisco.
  • Pris för bästa nytta för allmänheten gick till Lag Emil & Henrik (Emil Stenström och Henrik Fräsén) för webbtjänsten Dödsorsak.se som visar hur många som dör av olika orsaker fördelade på region, kön och ålder.
  • Pris för bästa affärsnytta gick till Lag Something with jobs (Sebastian Sandberg, Simon Arneson och John Johansson) för webbapplikationen artDex. Den riktar sig till barn i form av ett spel där det handlar om att hitta och rapportera djur i sin närhet. Ledorden för artDex är "interactive learning och gamification".
  • Pris för bästa visualisering gick till Lag Hemul (Caspar Berendt och Remi Puig). Deras bidrag är en applikation till Hemnet som ger information om samhället runt det bostadsobjekt som man är intresserad av.

Lars Anders Karlberg

Mer om: Hack for Sweden

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt