LG banar väg för 6g med terahertzteknik

2022-09-16 14:36  
Vänster i bild: Thomas Haustein från forskningsinstitutet Fraunhofer-Gesellschaft. Till höger: Dr. Kim Byoung-hoon, teknikchef hos LG. Foto: Press

Många väntar fortfarande på 5g, men nästa generations mobilnätverk är redan under utveckling. Nu har LG tagit ett viktigt kliv mot vad som ska bli 6g. 

"Ett hyperuppkopplat samhälle av ett slag vi knappt kan föreställa oss i dag" – så beskrivs effekterna av den kommande 6g-tekniken i ett stort Ny Teknik-reportage.

Men den nya mobilstandarden är långt ifrån spikad, och kan sannolikt inte tas i bruk förrän mot slutet av årtiondet.

Ett av teknikföretagen som jagar efter nya lösningar som kan möjliggöra 6g är LG. Och en viktig pusselbit i den kommande 6g-standarden är terahertzteknik, som använder frekvenser i terahertzbandet från 0,1 THz och uppåt.

Läs mer: Operatörerna tvingas byta ut Huawei: ”Rör sig om tusentals siter” 

Nådde 320 meter

LG har precis genomfört ett framgångsrikt test där terahertz-frekvenser via 100–175 GHz använts för att skicka och ta emot data utomhus med en räckvidd av 320 meter. Avståndet kan tyckas vara kort, men är ett stort steg framåt jämfört med i fjol, då LG nådde en räckvidd på 100 meter. 

Det sydkoreanska teknikbolaget skräder inte med orden och kallar testet, genomfört vid det tyska forskningsinstitutet Fraunhofer-Gesellschaft, för "en milstolpe". 

Målet: Terabithastigheter

6g väntas föra med sig datatakter som räknas i terabit/sekund, med en latens på 0,1 ms. Det är en rejäl ökning jämfört med 5g, som har en teoretisk maxhastighet på 20 gigabit/sekund och svarstid på 1 ms. 4g då? Cirka 100 megabit per sekund för mobila enheter.

För att kunna klarar terabithastigheter vill telekobolagen använda frekvenser på terahertzbandet.  Det ger mycket hög bandbredd men också mycket kort räckvidd. 

Läs mer: Ericsson startar öppet labb: ”Testa gränserna för 5g-uppkopplingar”

Ericsson, LG och andra telekomjättar kommer att ha fullt upp med att utveckla ny antenn- och modulationsteknik för att dra vinning av bandbredden. 

I ett pressmeddelande skriver LG att räckvidden på 320 meter möjliggjorts med hjälp av en ny antennförstärkare som ökade signalstyrkan, samt en lågbrusförstärkare (low-noise amplifier) som förbättrade signalkvaliteten till mottagarsidan. 

Kalle Wiklund

Mer om: Telekom LG

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt