Känslosam robot kan bli din för 13 000 kronor

2014-06-05 13:52  

Det japanska telekombolaget Softbank har visat upp en sällskapsrobot som kan läsa känslor. Priset är satt till cirka 13 000 kronor när "Pepper" börja säljas nästa år.

Vid gårdagens presskonferens i Japan hävdade Softsbanks vd Masayoshi Son att roboten, döpt till Pepper, är den första hushållsroboten i världen som förstår och kan visa känslor.

Bakom roboten står det franska företaget Aldebaran, känt för den människoliknande roboten Nao.

Pepper kommunicerar med känslouttryck, kroppsspråk och genom tal. Den hör på tonfallet om dess ägare är arg eller ledsen och förstår än så länge omkring 4500 japanska ord.

Den kan dessutom både sjunga och dra ett skämt.

För att Pepper ska kunna få fler färdigheter planeras kommer ett öppet gränssnitt att göra det möjligt att skriva appar för roboten.

Första jobbet blir att hälsa kunderna välkomna i två av Softbanks butiker i Japan. I februari nästa år ska roboten börja säljas och då kosta omkring 13 000 kronor.

 

Marie Alpman

Mer om: Robot

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt