Ilska i EU-parlamentet om Swift

2013-10-23 13:14  

I eftermiddag röstar EU-parlamentet i frågan om ”Swiftavtalet”, som ger USA tillgång till information om europeiska banktransaktioner, ska frysas. Meningarna går vitt i sär.

Enligt det så kallade Swiftavtalet ska EU hjälpa USA att spåra terrorister och deras finansiering. Överenskommelsen är från 2010 och heter egentligen Terrorist Financing Tracking Program, TFTP.

Via avtalet skulle USA kunna begära ut uppgifter om transaktioner från Swift - ett företag som hanterar en mycket stor mängd internationella banktransaktioner - men bara selektivt och endast i syfte att bekämpa terrorism.

Tyska tidningen Der Spiegel avslöjade dock i september att den amerikanska signalspaningsmyndigheten NSA fått tillgång till miljontals européers banktransaktioner via övervakning av Swift-systemet.

Avslöjandena bygger på information från visselblåsaren Edward Snowden och har nu lett att många parlamentariker vill markera mot USA och frysa Swiftavtalet.

Samtidigt förespråkar den konservativa falangen och kommissionären för inrikes frågor Cecilia Malmström en fortsättning på USA-samarbetet.

Enligt Cecilia Malmström har den amerikanska regeringen i samtal med henne lämnat försäkringar om att USA inte haft någon bred tillgång till ekonomisk information via Swift sedan avtalet trädde i kraft. Samtalen ska inte ha lett fram till några bevis för överträdelser, uppger hon.

Parlamentarikernas omröstning kan bli en temperaturmätare på hur stor ilskan mot NSA:s massövervakning är. Det avgörande beslutet i frågan om samarbetet ska frysas ska tas av medlemländernas ministrar i Europeiska rådet. För att upphäva avtalet krävs kvalificerad majoritet.

LIVE:
Titta på debatten i EU-parlamentet här.

 

Mer om: Övervakning NSA

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt