Digitalisering

IBM:s hårda ord om Googles kvantdatorrekord

En av Googles kvantdatorer. Foto: Google

En dryg månad efter avslöjandet att Google ska ha bevisat kvantdatorns överlägsenhet kommer IBM:s hårda dom: testet var i princip riggat.

Publicerad

Har kvantdatorerna verkligen kommit så långt i sin utveckling att de nu har gått om superdatorerna? Frågan som nyligen tycktes besvarad har återigen blivit föremål för debatt.

I september kom den stora nyheten. Enligt en läckt vetenskaplig artikel skulle Google-forskare för första gången ha visat hur en kvantdator hade utklassat en traditionell dator. Men IBM faller inte in i applåderna.

Enligt Google-forskarnas beräkningar skulle världens snabbaste superdator, Summit, vid Oak Ridge National Labs behöva drygt 10 000 år på sig att lyckas lösa samma problem som Googles egen kvantprocessorprototyp Sycamore löste på endast 200 sekunder.

Men tre kvantdatorforskare hos IBM, som har utvecklat Summit, menar att Google i princip har riggat försöket eftersom Google inte har utgått från den fulla kraften hos Summit och andra moderna superdatorer. ”Tröskeln är inte nådd” förklarar IBM-forskarna i ett blogginlägg.

Hade Google utgått från Summits fulla potential skulle superdatorn ha klarat uträkningen på 2,5 dagar, kanske ännu snabbare. Då är det inte längre möjligt att säga att kvantdatorn har gjort något som en klassisk dator inte alls kan göra, menar IBM-forskarna.

”Kommer inte att ligga sömnlösa”

Google har inte kommenterat nyheten. Men Jonathan Dowling, professor vid Louisiana State University, säger till Wired att det verkar finnas fog för IBM:s kritik.

– Google valde ett problem som de trodde skulle bli riktigt svårt på en klassisk maskin, men IBM har nu demonstrerat att problemet inte är så svårt som Google trodde att det var, säger han till tekniktidskriften.

En expertgranskad version av Googles vetenskapliga artikel ska vara på gång. Framtiden för kvantdatorer står dock inte och faller med bråket mellan IBM och Google, menar Chris Monroe, professor vid University of Maryland och grundare av kvantdatorföretaget IonQ.

– Vi kommer inte att ligga sömnlösa på grund av den här debatten, säger han till Wired.