Han ska html5-frälsa webben

2011-04-05 23:00  
Robert Nyman är ny "technical evangelist" på Mozilla. Foto: Måns Sandström

Mozilla, företaget bakom webbläsaren Firefox, blir webbutvecklaren Robert Nymans nya arbetsgivare. "Technical evangelist" kommer det att stå på hans visitkort.

<p>- Ska vi ha en vettig webb framöver behöver vi mer öppna standarder, det är min övertygelse, säger Robert Nyman.</p> <p>Varför är en öppen webb och standarder som html5 viktigt?</p> <p>- Bland annat för att tjänster blir tillgängliga från vilken enhet du än använder. Sitter du vid datorn på jobbet och inte hinner klart, kan du fortsätta från sin mobiltelefon. Det innebär också att personer med funktionshinder kan få innehållet uppläst eller navigera på sidan utan mus. Med html5 kommer dessutom möjligheter som gör att man kan bygga webbtjänster som liknar vanliga program i användarupplevelse.</p> <p>Vad är det som gör det här till ett roligt jobb?</p> <p>- Jag vill övertyga folk om att det här är viktiga frågor. Det finns en filosofisk vinkel på det, att det principiellt är bra om allt är öppet. Men det finns också en affärsmässig aspekt. Med alla telefonmodeller får man antingen lägga pengar på olika utvecklingsmiljöer och kompetens för olika plattformar, eller bygga med html5 och få en tjänst som fungerar i stort sett var som helst. </p> <p>Vilka är utmaningarna?</p> <p>- En är att göra det möjligt att utnyttja saker som finns i mobiltelefonerna, som kompass, adressbok eller sms, från webbläsaren. Det diskuteras väldigt mycket. </p> <p>Hur viktigt är samarbetet med andra företag?</p> <p>- Väldigt viktigt. Och det positiva är alla de stora företagen är för en öppen webb. Google, Microsoft, Apple och Opera ser det här som framtiden. </p> <p>Vad gör en "technical evangelist"?</p> <p>- Jag kommer resa omkring och hålla presentationer. En väldigt viktig del är att träffa webbutvecklare, det ger väldigt mycket att få höra vilka problem de har. Sedan kommer jag blogga och skriva artiklar till Mozilla Developer Network, bland annat för att visa vad som är möjligt med html5.</p>

Anders Thoresson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt