...Hallå? Hallå?

2010-02-16 23:00  

När Ny Teknik testade att ringa på en flight med Ryan Air från Milano till Stockholm gick det uselt.

En stund efter start, vid omkring 6.000 meter, tänds skylten "Phone use permitted" i taket, och då är det bara att slå på mobilen. När den anslutit till planets gsm-nät syns operatörens namn, On Air, på skärmen.

Vi ringer upp utan problem och hör tydligt svaret, men... Hallå? Hallå? Nog för att det bullrar

i planet, men den vi ringer hör oss inte överhuvudtaget. Sedan skickar vi sms. Det går bra.

Däremot lyckas vi inte ansluta med gprs, trots att vi provar ett sim-kort från italienska Tim, som har gprs-roaming med Onair.

Senare uppger Onair att samtalsupplevelsen ska vara som med mobiler på marken – ibland är det bristande täckning, vilket i luften handlar om dålig satellitlänk.

I tidningen Emirates Business vittnar användare om varierande kontakt och kallar tjänsten för ”On Off Air”.

Lyckas man ringa så kostar det. Tele2, Tre och Telenor har roamingavtal med både Onair och Aeromobile och kunderna får betala 20-40 kronor per minut för utgående samtal.

Sms kostar tre till nio kronor och datatrafik 225 kronor per megabyte (Tele2/Onair). Att ta emot samtal kan kosta upp till 50 kronor per minut, men inkommande sms är gratis.

Telias kunder kan ännu inte ringa på flyget.

Här är en artikel om konkurrensen mellan teknikleverantörerna Onair och Aeromobile.

Onair och Aeromobile

Onairägs av Airbus och teknikleverantören Sita och har utrustat 63 flygplan hos TAP Portugal, Ryanair, British Airways, Royal Jordanian, Qatar Airways, Wataniya Airways.

Aeromobile, sedan i januari dotterbolag till Telenor, har sin teknik på 68 plan från Emirates Airline och Malaysia Airlines.

Relaterade dokument

Mats Lewan

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt