Googles Wave utmanar e-posten

2009-05-29 13:31  

Google vill revolutionera kommunikationen på nätet. Ut med e-posten. Ut med chattandet. In med Wave.

På den stora utvecklarkonferensen Google I/O visade de två danska bröderna Jens och Lars Rasmussen upp sin senaste skapelse: Google Wave. Tidigare har de gjort stort avtryck på nätet som hjärnorna bakom Google Maps.

Med Wave vill Google förändra sättet som nätet används för kommunikation mellan människor. På Googles officiella blog skriverLars Rasmussen:

“Två av de största framgångarna vad gäller elektronisk kommunikation - mail och chat - skapades ursprungligen på 60-talet som ett sätt att imitera analoga förebilder: vanlig snigelpost och telefonsamtal.”

Tillsammans med tre andra googleanställda har bröderna spenderat några månader på företagets kontor i Sydney, upptagna med att skapa en ny form av elektronisk kommunikation. Målsättningen är att dra nytta av de möjligheter som datorer och internet ger, inte att skapa elektroniska varianter av gamla tiders kommunikation.

Reslutatet är ett verktyg där användarna skapar “vågor” och sen bjuder in användare att delta i dem. Alla kan sen lägga till text, foton och annan information. Drag hämtas bland annat från e-post, chat, wikis och sociala nätverk. Redigeringen sker i realtid, som användare kan man sitta och titta på när andra användare förändrar innehållet i vågen.

“Det här betyder att Google Wave fungerar lika bra för snabba meddelanden som för mer långlivat innehåll,” skriver Lars Rasmussen.

Wave är inte bara en ny tjänst. Det är också tänkt, som så mycket annat Google gör, att fungera som en plattform som andra utvecklare kan jobba vidare med och ha som bas i egna tjänster. Det är också den underliggande tekniken, som bland annat specificerar hur information lagras och hur vågorna fungerar. Allt kommer finnas tillgängligt med öppen källkod.

När Google Wave är tänkt att göra entré som färdig produkt återstår att se. Någon officiell tidsplan finns inte, och åtminstone ett par månaders arbete återstår innan den är klar för den breda massan att ta i bruk.

En 80 minuter lång film om Google Wave finns i slutet av Lars Rasmussens blogginlägg. Mer om tjänsten finns också på tjänstens egna webbplatswave.google.com.

Anders Thoresson

Mer om: E-post Google

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt