Googles nya mobil <br/>heter Nexus S

2010-12-06 16:25  
Samsung Nexus S

Det är Google och Samsung som tillsammans gör uppföljaren till Googles egen mobil Nexus One. Den nya modellen Nexus S är först med version 2.3 av operativsystemet Android.

UPPDATERAD. Nytt i Nexus S är framförallt den senaste versionen av Android, även kallad Gingerbread, som nu får premiär.

En annan viktig nyhet är att den är försedd med tekniken NFC som kan användas för kontaktlösa funktioner för betalning, låsöppning, biljetter med mera.

Att en toppmodell från Google och Samsung har NFC inbyggt kan bli ett genombrott för tekniken, inte minst när det gäller mobil betalning. NFC-mobiler ska kunna användas på samma sätt som kontaktlösa chipkort vilka introduceras av kreditkortsföretagen i bland annat USA.

Samsung presenterade i förra veckan ett nytt strömsnålt chip för NFC som ska göra det möjligt att använda kontaktlösa funktioner även med så liten laddning i batteriet att mobilen inte fungerar för samtal.

Samtidigt kommer en rad nyheter i den nya Androidversionen Gingerbread, även om alla inte utnyttjas i Nexus S:

- stöd för ip-telefoni med sip-standarden i appar
- nytt skärmtangentbord med genvägar via multitouch-gester och möjlighet att korrigera fel med röstkommando
- tillgång till kamerans api för programutvecklare
- tillgång till api:er för sensorer: gyroskop, barometer och gravitation.

Nexus S har en pekskärm på fyra tum och upplösningen 800x480 pixlar, något mindre än Iphone 4 med 960x640 pixlar.

Processorn är Samsungs egen på en gigahertz. En kamera på fem megapixel finns på baksidan, och en med 0,3 megapixel på framsidan.

Inbyggt finns bland annat wifi (802.11 b/g/n), Bluetooth 2.1, dlna, gps samt treaxligt gyroskop.

Enligt Samsung når mobilen butiker "under våren". Den kommer i USA att säljas både i olåst version och subventionerad och operatörslåst till T-mobile.

När Google lanserade sin första egna mobil Nexus One i januari 2010 undrade många om det var vettigt av Google att konkurrera med andra mobiltillverkare som använder Android i sina mobiler.

Google ville dock se sin mobil som en referensmodell, för att visa hur långt det gick att nå med Android.

Den var också ett försök att slå hål på den gängse modellen i USA med subventionerade operatörslåsta mobiler, eftersom den såldes olåst direkt via Googles webbutik.

Försöket blev dock inte framgångsrikt och försäljningen lades ner senare under året. Google fortsatte dock att dela ut Nexus One som referensmobil till programutvecklare.

 

Mats Lewan

Mer om: Samsung Google

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt