Googles nya klimatmål: Noll utsläpp 2030

2020-09-14 14:18  
Google-ägaren Alphabet vill att alla datacenter och kontor i koncernen ska drivas med förnybar energi om tio år. Foto: Marcio Jose Sanchez AP/TT

Sökmotorn Google skärper sina klimatmål och siktar nu på att alla datacenter och kontor i företaget ska drivas av koldioxidfri energi till 2030.

– Vi är en liten spelare i detta, men vi kan vara ett bra föredöme, säger vd Sundar Pichai.

I fjol kom 61 procent av Googles energianvändning från vind, sol och andra förnybara källor. De geografiska skillnaderna var stora, med 96 procent förnybara energikällor på datacentret i Oklahoma, USA, men bara 3 procent i den gasberoende verksamheten i Singapore.

Andra stora teknikjättar, som Microsoft och Amazon, har hittills nöjt sig med att klimatkompensera för de utsläpp som deras energiförbrukning orsakar.

Läs mer: Mini-reaktor får klartecken i USA

Google har sedan 2007 också klimatkompenserat all sin energianvändning, med trädplanteringar, utsläppsrätter och finansiering av stora vindkraftsanläggningar. Och i ett blogginlägg på måndagen förklarar bolagsledningen att man nu även har kompenserat för en miljon ton i utsläpp som gjordes under åren 1998–2006.

Mer om: Alphabet Google

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt