Digitalisering

Global biltävling i svensk simulator

Spelföretaget Simbin planerar ett globalt nätverk av biltävlingar genom egna tillverkade spelsimulatorer. I Sverige finns redan flera anläggningar och nya är på gång i både Sverige och Europa.

Publicerad

Varaföretaget Simbin är mest känt för sina kritikerrosade bilspel, Race, GTR med flera. Spelet Race 07 är också navet i den stora bilspelsturneringen V-WTCC som börjar med kvalificeringar framför skärmen i hemmet.

Tävlingen går så småningom vidare till delfinaler som körs på plats i ett mobilt så kallat RaceRoom i samband med de verkliga WTCC-biltävlingarna. Tre återstår, deltävlingarna i Brno och Valencia är genomförda. Brands Hatch är kvar liksom tyska Oschersleben och eftersom WTCC-tävlingen på Anderstorp i Sverige blev inställd körs nu i stället den sista delfinalen på Mantorp. Finalen går av stapeln i klassiska Monza i oktober där de sista deltagarna gör upp om första priset – en ny Chevrolet HHR.

Och det är just dessa RaceRooms som blivit en växande del av Simbins verksamhet. En liten anläggning av simulatorer kopplade i ett lokalt nätverk med möjlighet att ta fram olika data kring körda lopp.

I dag finns det två stycken RaceRooms i Stockholm. Ballbreaker har tio simulatorer varav två är det senaste i motion simulator med G-krafter. Det andra, Cargel på Södermalm, består av tolv simulatorer som använder en teknik med tre skärmar.

- I dagsläget för vi diskussioner med ett flertal nya intressenter både i Sverige och Europa. Vi använder vårt mobila RaceRoom som demo på plats under WTCC tävlingarna, säger Marcus Bodin, SimBin Distribution.

Dessutom har ett antal simulatorer sålts, speciellt varumärkta, till olika företag. Totalt sett ett hundratal.

SimBin tillverkar simulatorhårdvaran själv och har levererat dem under en längre tid, på senare tid inkluderad med egna titeln Race 07.

Det nya är en vidareutveckling av RaceRoom där Simbin kan tänka sig fler turneringar där simulatorer över hela världen kan tävla mot varandra i fler mästerskap.

- Vi räknar med att ha något klart nästa år. I år arbetar vi med att ta fram konceptet, säger Magnus Ling, vice vd på Simbin.

SimBins spel har hittills släppts unikt för PC men snart offentligörs ett spel för Xbox 360 tillsammans med en ny stor förläggare. Den nya partnern och namnet på spelet presenteras inom kort.