Digitalisering

Gigantiska datamängder löser riktiga problem

Företag och organisationer måste se möjligheterna med att använda och rätt hantera analys av stora datamängder. Forskningsingenjören Hans Salomonsson och professor Devdatt Dubhashi arbetar med satsningen Big Data at Chalmers. Foto: Sören Håkanlind

Data är råvaran, och dataanalys är förädlingen. Det kallas ”big data” och kommer att förändra i stort sett alla verksamheter. Men finns det kompetens för att utnyttja möjligheterna?

Publicerad

Big data har länge varit ett hajpat begrepp. Flera tekniktrender samverkar nu för att på bred front ta big data-metoderna från forskning ut till företag, myndigheter och andra organisationer.

Det handlar om allt kraftfullare beräkningskapacitet, bland annat i form av processorer särskilt utvecklade för att hantera stora datamängder. Med molnet har det blivit möjligt att betala för beräkningskapacitet när den behövs. Det finns också nya sätt att samla in data, bland annat i form av billiga, uppkopplade och strömsnåla sensorer. Och sjunkande kostnader för lagring gör det möjligt att spara mer data.

Prova Ny Teknik – 149 kr
för tre månader


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.



Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.



Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här