Gamla operativsystem öppnar sjukhus för it-attacker

2017-05-23 07:25  
Brittiska sjukvårdsväsendet NHS drabbades av attacken. Foto: IBL/Jeff Blackler/REX

Flera svenska sjukhus använder sig av det föråldrade operativsystemet Windows XP. Användandet av operativsystemet har pekats ut som en av huvudanledningarna till att den it-attack som lamslog den engelska sjukvården för två veckor sedan blev så omfattande.

Enligt en kartläggning från Dagens Nyheter finns hundratals datorer med operativsystemet på de svenska sjukhusen. Falu lasarett har 98 stycken i bruk, Örebro landsting 45 och Västerbottens läns landsting 103.

Merparten av de tillfrågade landstingen vill inte uppge vilket system de använder. Minst 13 sjukhus i landet använder Windows XP.

– Det kan få allvarliga konsekvenser om de är nätverksanslutna. Vi ser ju vad som hände i Storbritannien. Om leverantören enbart tillhandahåller Windows XP borde sjukhusen allvarligt överväga att byta ut den typen av utrustning, säger Robert Jonsson, ställföreträdande chef för it-säkerhetsavdelningen Cert-SE, på Myndigheten för samhällsskydd och beredskap.

Windows XP lanserades 2001. Tillverkaren Microsoft övergav supporten av systemet 2014 och lagar inte längre några säkerhetshål i systemet.

Läs fler nyheter om Wannacry här!

Expertens tips: Så skyddar dig mot Wannacry

Vilket är bästa sätten att skydda sig som privatperson?

-Se till att aktivera automatisk uppdatering av ditt operativsystem. Tänk också på att använda långa och komplexa lösenord, Joachim Strömbergson.

-Kontrollera att bredbandsroutern hemma inte använder ett standardlösenord som tillverkaren har satt utan byt till ett eget. Det finns oftast information om hur du gör det i manualen som kommer med routern. Om du har en bärbar dator som du brukar använda utanför hemmet kan det vara bra att installera ett vpn-program som skyddar din data när du ansluter till ett öppet nätverk på ett café, till exempel.

Hur kan proffsen skydda sig?

-Se till att stänga av SMB-protokollet om det inte använda. Spärra också brandväggen eller bredbandsroutern för access mot smb-portarna 139 och 445. Det gäller egentligen både för företag och hemmaanvändare.

-Viktigt är också att sätta upp en separat brandvägg som skyddar internetnätverken som finns på ditt företag eller organisation.

-Se till att hela tiden övervaka trafiken som flödar i nätverken – på så sätt kan ni snabbt upptäcka om det förekommer några märkligheter.

-Gör en rejäl genomsyn på företaget. Vad har ni för maskiner i nätverken? Många stora kopiatorer och andra uppkopplade kontorsmaskiner körs exempelvis med Windows XP.

-”Bring your own device” är en trend som vi ser i dag. Som teknisk chef eller systemadministratör är det bra att fundera på om detta kan utsätta nätverken för onödiga risker. Det kan också vara bra att utbilda medarbetarna i hur man säkrar sina hemmanätverk på ett bättre sätt, för att förhindra att datorer smittas där och sedan tar med sig masken innanför era brandväggar på kontoret.

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt