Fel säger forskare om Googles utsläpp

2009-01-13 13:57  

Forskaren som påstås ha uttalat sig om Googles koldioxidutsläpp säger sig vara felciterad. Han hävdar att Google inte ens nämns i hans studie av IT-branschens miljöstörningar.

”Två googlesökningar från en persondator kan generera ungefär lika mycket koldioxidutsläpp som att koka en tekopp vatten”.

Det skrev den brittiska tidningen The Sunday Times och hänvisade till en studie av Alex Wissner-Gross som är fysikforskare vid Harward University.

Men nu hävdar forskaren att han vare sig nämnt Google eller jämfört vattenkokning med webbsökningar i sin rapport, skriver Tech News World.

– Vår studie har ingenting med Google att göra. Vi inriktar oss på webben i allmänhet och har kommit fram till att besöket på en webbsida i genomsnitt genererar 20 milligram koldioxidutsläpp per sekund, säger Alex Wissner-Gross.

I studien har han beräknat hur mycket elenergi som förbrukas i servrar och datorer och hur mycket koldioxid som släpps ut av de kraftverk som genererar elektriciteten.

Då artikeln från The Sunday Times citerades flitigt av en mängd nyhetstjänster gick Google ut med en kommentar.

Enligt den brittiska tidningen genererar en googlesökning sju gram koldioxid.

Men i The Official Google Blog sägs att det är en kraftig överdrift. Enligt företagets egna beräkningar genererar en genomsnittlig googlesökning istället 0,2 gram koldioxid.

Men då räknar Google bara med de egna servrarnas energiförbrukning medan Alex Wissner-Gross i sin studie även tar hänsyn till energin som går i datorn som söker.

Google jämför även sina servrars energiförbrukning med människokroppens och hävdar att en googlesökning förbrukar lika mycket energi som kroppen gör på tio sekunder.

Men Google förnekar inte att IT-industrin bidrar till växthuseffekten och säger sig arbeta hårt för att minska den egna elförbrukningen och använda miljövänliga energikällor.

Enligt en rapport från analysföretaget Gartner står IT-industrin för omkring två procent av de globala koldioxidutsläppen vilket är lika mycket som flygets utsläpp, skriver Times Online.

Jan Melin

Mer om: Google Utsläpp

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt