Fel i Googles sökalgoritm ger falska svar

2017-03-07 10:11  
Google har sitt högkvarter i Silicon Valley i Kalifornien, USA. Foto: All Over Press

Google arbetar med att åtgärda ett fel i en sökalgoritm som orsakar ”opassande och vilseledande” resultat. Till exempel påstås Barack Obama planera en kupp och fyra tidigare presidenter pekas ut som Ku klux klan-medlemmar.

Åtgärderna gäller resultat som dyker upp som förslag när man börjar skriva en sökning, och frågor som ställts till Googles talsvar. De missvisande sökresultaten avslöjades av Search Engine Land, som slår fast att det inte verkar handla om verkliga försök att sprida falsk information utan att Googles algoritmer gör dåliga urval.

Redaktören Danny Sullivan säger att han bland annat frågat Googles talsvar om amerikanska republikaner är samma sak som nazister, och fick ett jakande svar. Ett annat exempel är att sökmotorn angett fyra presidenter som ”aktiva och kända” medlemmar av Ku klux klan.

”Tyvärr förekommer det att vi visar sidor med opassande och vilseledande innehåll”, skriver Google i ett uttalande.

”När vi blir uppmärksammade på sökförslag som bryter mot våra regler, arbetar vi snabbt för att ta bort dem, vilket skett i det här fallet.”

Google tillägger också att det finns en feedback-länk under söksvaren där man kan anmäla dåliga söksvar.

Mer om: Google

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt