Facebookchef arresterad för Whatsapp-kryptering

2016-03-02 07:45  
Fox News visar fem Facebook-tricks vi inte hade koll på. Foto: All over press

Brasiliansk polis har arresterat Facebooks Latinamerikachef efter att företaget vägrat lämna ut krypterade meddelanden från Whatsapp. Meddelanden som Whatsapp säger att företaget inte har tillgång till.

Bråket mellan brasilianska myndigheter och Facebooks meddelandetjänst Whatsapp går vidare. I december förra året blockerades tjänsten under två dagar i landet eftersom myndigheter i delstaten Sergipe inte fått tillgång till meddelanden som sänts via Whatsapp i samband med en utredning om knarksmuggling. Stoppet av Whatsapp hävdes eftersom det ansågs drabba oproportionerligt många användare. Nu rapporterar tidningen Fortune att myndigheterna i Sergipe i stället fått Facebooks Latinamerikachef Diego Dzodan arresterad för att företaget inte kunnat lämna ut uppgifterna.

Whatsapp och Facebook säger i sin tur att de inte kan lämna ut meddelandena eftersom de skickas krypterade mellan användarnas telefoner. Det betyder att företagen bara har krypterade kopior av meddelandena på sina servrar. Nyckeln finns bara hos användarna.

”Whatsapp kan inte tillhandahålla information som vi inte har” säger företaget i ett uttalande som sajten Recode tagit del av.

Fallet i Brasilien är en parallell till fallet i USA där FBI vill ha hjälp av Apple att skapa en bakdörr i sitt operativsystem som ska göra det möjligt för den federala polismyndigheten att knäcka krypteringen för meddelanden som skickats i sambans med dödsskjutningarna i San Bernardino. Apples Imessage använder också ett system där meddelanden krypteras hela vägen mellan användarnas telefoner.

Whatsapp har sedan november 2014 använt krypteringsteknik från företaget Open Whisper systems för att kryptera meddelanden som sänds mellan företagets appar för Android. Open Whisper systems ligger också bakom meddelandeappen Signal som lyfts fram av bland andra visselblåsaren Edward Snowden som ett bra sätt för att skydda innehållet i sina meddelanden från övervakning.

 

 

Prenumerera på Ny Tekniks kostnadsfria nyhetsbrev!

Jonas Ryberg

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt