Digitalisering

En våt dröm för Google

Tekniskt är Xcerion inget annat än internetjätten Googles våta dröm - ett komplett och kompakt datorinnehåll som bor på internet. Om Xcerion håller vad det lovar är egenskaperna fantastiska.

Publicerad

"Alla datorer är min dator". Det är Xcerions slogan. Vilken dator man än sätter sig vid kommer man åt sitt eget skrivbord med egna dokument och program.
Operativsystemet är minimalt och laddas i bakgrunden på ett ögonblick till webbläsaren, där det körs. Programen är supersmå och har ändå funktioner som ska motsvara det viktigaste i program som exempelvis Word eller Excel.
Att utveckla program är så enkelt att hela världen plötsligt kan bli programmerare, och få en slant för sina program via Xcerion. För användarna är själva operativsystemet och grundfunktioner som officeprogram och mediespelare gratis, medan särskilda program gjorda av externa utvecklare ska kosta några dollar per år.
Alla program är byggda på samma fundament och fungerar automatiskt ihop med varandra, och när man stänger webbläsaren finns inga spår av Xcerion kvar på datorn.
Så beskriver Xcerion sitt operativsystem. Och det är samtidigt vad internetjätten Google skulle önska sig i sina våtaste drömmar.
Det ryktas sedan länge om ett operativsystem från Google, en slutlig utmaning mot Microsoft. Men ännu är Google långt ifrån vad Xcerion säger sig ha åstadkommit. De program som Google erbjuder via nätet är inte alls lika tätt sammanfogade och det är svårt att se ett operativsystem som tillför något på Xcerions nivå.
Xcerion skulle kunna köras på en dator med minimalt operativsystem. Företagets egen uppskattning är att OS och webbläsare tillsammans kan krympas till 15 megabyte. Stämmer det kan man på sikt göra en dator utan hårddisk, med ett minimalt Linux och webbläsaren Firefox i ett flashminne.
Microsoft blir då en nischspelare för avancerade användare, medan Google blir kvar som sökmotorjätte och annonskung på webben.
Svårigheten för Xcerion blir nu att utmana stora motspelare och samtidigt behöva nå ett mycket stort antal användare på kort tid - detta i konkurrens med andra utmanare med liknande teknik, exempelvis amerikanska YouOS.
Tröskeln för Xcerions användare är i och för sig låg inget nytt program måste laddas ner utan allt sker i bakgrunden när man loggar in. En hake är däremot att det kan bli mycket förvirrande för användare att ibland jobba inne i Xcerions värld, och ibland i de vanliga programmen som ligger på datorn.
Men förvirringen varar förstås bara så länge människor använder vanliga program på datorn. I Xcerions värld är den tiden snart till ända.