Dolby köper svenska Coding Technologies

2007-11-09 09:55  
Lars Liljeryd Foto: Mats Andersson

Audioföretaget Dolby köper svenska Coding Technnologies för 1,6 miljarder kronor.<br></br>- Det har varit en fantastisk resa och jag är otroligt glad att vi landat så här, säger Lars Liljeryd som grundat det svenska företaget.

Dolby Laboratories som är ett av världens ledande audioföretag har köpt Coding Technologies som grundades av Lars Liljeryd för tio år sedan.

Företaget har sedan dess gjort stor succé med sin teknik för ljudkomprimering som exempelvis kan göra en mp3-fil hälften så stor med bibehållen ljudkvalitet.

Tekniken är idag en världsstandard för både digitalradio och mobiltelefoni och 2006 belönades Lars Liljeryd och hans kollegor med Stora Teknikpriset.

- Det har varit en fantastisk resa sedan jag startade Coding Technlogies i en källare på Sveavägen i Stockholm, säger Lars Liljeryd.

Priset som Dolby betalar för Lars Liljeryds skapelse är 1,6 miljarder kronor i kontanter.

- Så nu kan jag måla om båten och slipper ta bussen till jobbet, säger Lars Liljeryd.

Dolby blev världsberömt redan på 1960-talet med sin teknik för brusreducering som gjorde musik på kassettband mer njutningsfylld att lyssna på.

Idag är det främst biobesökare som har glädje av företagets ljudsystem som finns installerat i biosalonger runt hela världen.

Enligt Lars Liljeryd är Dolby världens främsta företag på ljudkodning där stor bandbredd är tillgänglig.

Coding Technologies har samma position när det gäller att komprimera ljud som ska låta bra vid låg bandbredd som används för mobiltelefoni och digitalradio.

- Med Coding Technologies expertis och högeffektiva ljudkomprimering kan vi bättre hjälpa våra kunder när de allt mer börjar arbeta med bandbreddsbegränsade överföringsmetoder, säger Bill Jasper som är vd för Dolby i ett pressmeddelande.
Enligt Lars Liljeryd ska hans företag stanna kvar i Stockholm och han hoppas att alla anställda kommer att bli kvar.

- Ville du sälja eller var du tvungen?

- Det här är vad jag ville. Tidigare var det meningen att företaget skulle ut på börsen och det fanns andra företagg som visat sitt intresse för oss. Men det finns inget annat företag än Dolby som jag hellre sett som nya ägare, säger Lars Liljeryd.

- Dolby skapar en stor trygghet för våra anställda och säkrar att det jag byggt upp kan leva vidare.

Jan Melin

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt